Општинско веће подржало мештане Врачевића

Општинско веће Лајковца на данашњој седници дало је сагласност на одлуку збора грађана Месне заједнице Врачевић, који је одржан 2. фебруара у основној школи у том селу, да се до 8. фебруара из куће Драгића Стојковића иселе привремено смештени азиланти. Општинско веће се такође сагласило са дописом председника Општине Лајковац упућеном председнику Владе Србије.

Председник општине Живорад Бојичић, између осталог, обавештава премијера Дачића да је Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије у изнајмљено домаћинство у селу Врачевић, шест километара од Центра у Боговађи, сместио око 80 азиланата у услове испод сваког минимума, што је изазвало револт мештана. У допису је премијеру упућена молба да Комесаријат хитно пронађе одговарајући јавни простор за тих 80 људи и пресели их из Врачевића.

Данашњим Закључком Општинско веће захтева од надлежних инспекцијских органа да изврше инспекцијски преглед објекта у коме су смештени тражиоци азила у Врачевићу, у циљу утврђивања испуњености услова за смештај азиланата. Очекује се да контрола буде обављена већ сутра, према најави председника Бојичића. Затим ће инспекцијски органи одговарајући акт доставити власнику објекта и Комесаријату за избеглице и миграције Републике Србије, којим ће тражити исељење тражилаца азила јер је јасно да је смештај неадекватан.

У Закључку Општинско веће препоручује власницима објеката на територији општине Лајковац да их не уступају и не издају у закуп за смештај азиланата Комесаријату за избеглице и миграције.

У суботу 8. фебруара у Врачевићу биће одржана ванредна јавна седница Општинског већа на којој ће се размотрити шта је урађено у предвиђеном року.