Игуман Хиландара на слави манастира у Ћелијама

У недељу 5. маја, уочи Ђурђевдана, славе Манастира Ћелије код Лајковца који носи име Светог Георгија, у ову светињу стигао је игуман манастира Хиландара, високопреподобни архимандрит Методије. Боравак игумана српске царске лавре на Светој Гори био је велики догађај за читав крај. Бденије на којем је у недељу служио архимандрит Методије трајало је неколико сати. Игуман Хуландара служио је и свету архијерејску литургију у јутарњим сатима на Ђурђевдан. На поменутом богослужењима, уз многобројни верни народ, учествовали су и људи из политичког и културног живота, укључујући и функционере општине Лајковац. Због тога је вечерње празнично бденије било под шатором у порти.

Манастир Ћелије, посвећен Светом великомученику Георгију, потиче из 15. века и доста је страдао кроз историју. Налази се у подножју Врапче брда где се одиграла чувена Колубарска битка, а испод цркве су похрањене кости хиљада српских војника погинулих за своју отаџбину. Такође има много костију и аустроугарских војника, нарочито међу њима Чеха. Због тога се манастирска црква зове још и спомен-костурница.

Велика је част за манастир Светог Георгија у Ћелијама и за општину Лајковац што је игуман манастира Хиландара верске обреде за велики празник служио баш код нас.