Еколошке поруке

У недељу су млади чланови Еколошког покрета ”Castrum Brodare” из Ћелија уличном анимацијом изненадили Лајковчане који су пролазили преко платоа Градске куће, желећи тако да скрену пажњу на проблеме животне средине.
Костими, реквизити, необична сценографија и 15 аниматора привлачили су неколико сати пажњу пролазника. Грађани су могли да учествују у исписивању еколошких порука на паноима, затим у цртању, еко-квизу, еко-баскету а највећа атракција за децу и одрасле била је свакако огромна импровизована ”рециклажна еко-кутија”, која је грађане наводила да разврставају отпад. Учешће у перформансу награђивано је слаткишима, воћем, соковима и другим поклонима.

Током трајања акције анимирано је више од 100 пролазника, а дешавање је приметио знатно већи број суграђана. Циљ акције био је да млади људи покажу јачину свог става у окружењу, а порука да екологија мора све више добијати на важности.

Миодраг Марковић, секретар Еколошког покрета о ефектима акције каже:

– Лајковчани су помало изненађени, затечени, али су им реакције позитивне. Од свега је најинтересантнија рециклажна еко-кутија, где грађани могу да се упознају са основним принципима раздвајања отпада на папир, метал и пластику, како би се припремили за период када ћемо то свакодневно радити. Иначе, сматрамо да је на читавом подручју општине Лајковац еколошка свест ниска.

Пројекат је подржало Министарство омладине и спорта у оквиру програма Волонтерске омладинске акције.

{gallery}2012_10_17{/gallery}