Обележавање 65. рођендана Радована Белог Марковића

Шездесетпети рођендан књижевника из Лајковца Радована Белог Марковића у Ваљеву је обележен промоцијом приче „Библиотека у белом Ваљеву“, коју је објавило Издавачко друштво „Колубара“ из овог града. На књижевној вечери у свечаној сали Ваљевске гимназије говорили су Здравко Ранковић, директор и уредник ИД „Колубара“, Бранка Јовић, саветник у Матичној библиотеци “Љубомир Ненадовић” у Ваљеву и библиограф Марковићевог опуса, као и аутор Радован Бели Марковић. Део професионалне каријере Р. Белог Марковића везан је за Ваљево, где је радио као новинар регионалног недељника „Напред“, а овај град је и честа тема његових дела. Најпознатијем суграђанину подршку је присуством дао председник општине Живорад Бојичић, као и в.д. директора Градске библиотеке Снежана Бугарчић.
„Библиотека у Белом Ваљеву“ првобитно је публикована 1996. године у приповедачкој збирци Р. Б. Марковића „Сетембрини у Колубару“ (стр. 91-97), издање „Просвете“, која је овенчана 1997. ”Андрићевом наградом”. Објављивање управо ове приче има вишезначну симболику јер „Колубара“ на овај начин наставља своју иницијативу за подизање нове зграде библиотеке у Ваљеву, а добар део радног века Радована Марковића везан је за библиотеку у Лајковцу.

Бранка Јовић је истакла да ова прича Белог Марковића повезује три битна појма: књиге, читање и библиотеку. Из приче наратора такође сазнајемо да је дом основно место где стичемо навику читања. Сусрет са Библиотеком у Ваљеву у наратору изазива усхићење, где слику великог читалишта дочарава и читање новина на раму. И ту писац сазнаје да ће се градити нова библиотека, у шта сумња, и то с правом јер се то и данас није догодило. Она је замолила аутора, с обзиром да је послао у пензију прво новинара, а затим и библиотекара Радована Белог Марковића, да то не учини и са књижевником. Директор ИД „Колубара“, новинар и публициста Здравко Ранковић рекао је да се РБМ својом причом прикључио настојањима да се направи нова зграда библиотеке у Ваљеву, правећи тако паралелу између времена када је прича први пут објављена и овог догађаја, којим Бели поново после 15 година пружа подршку иницијативи „Колубаре“.

Захваливши се свима што на почасти, познати лајковачки књижевник је истакао да је његова прича добила други живот и да му је драго да ће „нечему корисном послужити“. Бели Марковић је подсетио да је прва ваљевска читаоница била у приватној кући коју је водио „Сто дванаесторице“, који су чинили богати, паметни и угледни грађани и указао да је можда време угледати се на такав чин самоорганизовања који би подстакао изградњу нове ваљевске Библиотеке.

{gallery}2012_10_15{/gallery}