Акредитована Агенција за регионални развој са седиштем у Лајковцу

Акредитована Агенција за регионални развој Колубарског округа са седиштем у Лајковцу

Представници Националне агенције за регионални развој јуче су у Ваљеву уручили акредитацију Агенцији за регионални развој општина Колубарског округа са седиштем у Лајковцу. Агенцију су у децембру прошле године основале општине Лајковац, Уб, Мионица и Љиг.
Јучерашњом акредитацијом и добијањем одговарајућег сертификата, Агенција је стекла право за обављање послова регионалног развоја западне Србије и Шумадије. На скупу који је тим поводом одржан у Градској скупштини Ваљева и којем су присуствовали представници већег броја општина овог дела Србије, формирана је и радна група која ће се бавити израдом Стратегије развоја региона западне Србије и Шумадије. Значајну улогу у радној групи, као и у обраћању медијима имао је председник општине Лајковац Живорад Бојичић.

Након доделе знака акредитације, о важности оснивања Агенције и развојним програмима на конференцији за новинаре говорили су Дејан Радуловић, помоћник министра за регионални развој и локалну самоуправу, Ивица Ежденци, директор Националне агенције за регионални развој, Станко Терзић, градоначелник Ваљева, Живорад Бојичић, председник општине Лајковац и Бојан Бошковић, директор Агенције за регионални развој општина Колубарског управног округа.

Дејан Радуловић, помоћник министра за регионални развој, истакао је да државу у наредном периоду очекује потпуно дефинисање стратешких докумената регионалног развоја и њихово усвајање:

– На тај начин добићемо дефинисану политику регионалног развоја за период од пет и десет година, као и креирање мера које треба да смање демографске разлике, повећају број новооснованих предузећа, омогуће опстанак постојећих предузећа и смање незапосленост. Регионална стратегија, која би требало да буде припремљена и усвојена следеће године, треба да дефинише приоритете, циљеве, визију, инструменте и да се на основу тога дефинише програм финансирања који ће омогућити реализацију пројеката који су битни за развој овог региона. Очекујемо да ће се и остале локалне самоуправе са подручја Мачванског и Колубарског округа придружити регионалној Агенцији, у складу са тенденцијом о равномерном регионалном развоју – подвукао је Радуловић.

Ивица Ежденци, директор Националне агенције за регионални развој, рекао је да је акредитација потврда од стране државе да је организација способна и да има кредибилитет да постане субјекат регионалног развоја, односно да буџетска средства преусмерава кроз програм ресорних министарства и агенције према локалним самоуправама и предузећима:

– Важно је да знамо како ћемо се организовати, да ли ћемо из европских фондова користити средства у износу од 95 одсто, као Словенија, или као Румунија и Бугарска које су користиле само 9-11 одсто. Осивање Агенције је пример добре организације јер Европа данас разуме речи међуопштинска сарадња, регионална сарадња… Регионални пројекти су актуелни, а општине и градови појединачно све мање. Резултате ћемо видети у наредним годинама и ту пре свега мислим на повећање прилива средстава, како из домаћег буџета тако и из страних фондова – рекао је Ежденци. Председник општине Лајковац Живорад Бојичић изразио је очекивање да ће врло добра сарадња која је успостављена између Општине Лајковац и Агенције бити настављена и у наредном периоду:

– Надам се да ће се убрзо, осим наше четири општине оснивача, и остале општине Колубарског округа придружити, да ће и стале општине из региона препознати свој интерес и приступити агенцији. Ово је значајан дан, пре свега зато што се добијањем алкредитације ствара поверење у Агенцију. Када смо у Лајковцу донели такву одлуку, руководили смо се старом кинескиом пословицом да ”и најдужи пут почиње једним кораком“. Сви значајни пројекти, да би добили подршку ЕУ и њених приступних фондова, морају се укрупњавати. Надам се да ће у догледно време бити реализована два велика пројекта започета у овом региону, систем за водоснабдевање „Стубо-Ровни“ и Регионална депонија „Каленић“, као и пројекат који се полако препознаје изградњом аутопута Београд-јужни Јадран, а то је индустријска зона код аутопетље у Непричави – изјавио је председник Бојичић.

Агенција са седиштем у Лајковцу једанаеста је овог типа у Србији и запошљава четворо људи. Рад финансирају општине које су оснивачи, с тим што ће један део тог новца бити рефундиран из државне касе, у зависности од степена развијености општина, а Агенција ће добијати одређени проценат од пројеката који буду одобрени и финансирани. За директора Агенције постављен је Бојан Бошковић, раније запослен у Дирекцији за обнову и развој Колубарског округа погођеног земљотресом.

{gallery}2012_09_06{/gallery}