Заблистала сала Културног центра

Позоришном представом „Ноћ богова“, у извођењу познатих глумаца Војина Ћетковића, Дејана Луткића и Небојше Илића, у четвртак увече је свечано отворена реновирана биоскопска сала Културног центра „Хаџи Рувим“ Лајковац. Представи су присуствовали водећи функционери општине Лајковац, указујући на значај стварања много бољих услова за одржавање и праћење културних догађаја реконструкцијом урађеном пола века после изградње зграде.

 

-После више деценија Лајковчани су дочекали да заблиста делимично реконструисана сала КЦ. Вечерас сви ми можемо бити врло поносни јер смо у конекцији са Културним центром, са не тако великим средствима, уприличили биоскопску салу која сада испуњава услове као и сале у окружењу. Ребалансом буџета у јуну, у договору са директорком КЦ, издвојићемо знатно више новца тако да нас очекује период богат културним догађајима, а подсетио бих да нас у јулу очекују и „Дани Лајковца“. За Лајковчане је вечерас велика сатисфакција представа са три велика глумца и мислим да низ година нисмо имали тако квалитетну представу. Надам се да ћемо бар једном месечно имати представу оваквог или сличног нивоа. Жао ми је што вечерас није било места за све заинтересоване, али до краја године биће постављена сва седишта. Лајковчани заслужују квалитетна културна дешавања и ми ћемо са побољшањем услова и то подићи на виши ниво. Наставићемо са улагањима у културу и образовање – изјавио је председник општине Лајковац Андрија Живковић.

„Ноћ богова“ по тексту Мире Гаврана је трагикомедија и политичка фарса у којој играју Војин Ћетковић, Дејан Луткић и Небојша Илић, а режисер је Марко Манојловић. Радња се одиграва једне вечери, када се краљ Луј XIV (Војин Ћетковић), дворска луда (Дејан Луткић) и писац Молијер (Небојша Илић) веселе и опијају, прослављајући десетогодишњицу своg пријатељствa и евоцирајући успомене. Међутим, усред весеља, краљ Луј им открива да је сазнао да су њих двојица играли фарсу у којој га исмевају и  присиљава их да ту фарсу одиграју само за њега. О гостовању у мањим срединама и порукама представе Војин Ћетковић каже:

-Сваки пут ме радује да у Србији неко нешто ипак реновира што се тиче културе, тако да је ово јако лепо и ретко. Играо сам овде пар пута, још док је била стара сала. Прича представе је универзална и говори о односу власти и уметности, о томе да не може постојати пријатељство између културе и власти. У суштини то је неприродна коалиција, а опет и власти култура зависе једно од другог. Мисија мене и мојих колега јесте да наступамо и у малим местима, па питање је шта би било од мене да у мој град нису долазила велика позоришта, мада је и Крушевачко позориште јако добро.

Свакако да је међу најпоноснијима и најсрећнијима због потпуно новог изгледа сале Културног центра била директорка Снежана Шкорић:

-Изражавам задовољство што је биоскопска сала КЦ Хаџи Рувим, која датира из шездесетих година прошлог века, коначно добила нови изглед, примеренији времену у којем живимо, а што су грађани Лајковца свакако заслужили. Да подсетим да је реконструисано грејање, реновирана сала, бина, затим сала за секције, просторије намењене глумцима,. Не тако великим улагањем од 3,6 милиона динара изведени су бројни радови који су врло видљиви. Наши посетиоци и публика убудуће ће имати комфорније услове, а моћи ћемо да реализујемо и квалитетније програме: представе, концерте, филмске пројекције. Најбољи доказ за то је представа којом отварамо салу јер ћемо угостити велика глумачка имена. Обезебђена су средства за даље радове тако да нас очекује сређивање троспратног ходника у згради КЦ и проширење грејања на галерију. Жао ми је што капацитет тренутно не задовољава потребе наше публике, али је извесно да ћемо то решити до краја године. Искрено захваљујем општинском руководству што је имало слуха за потребе КЦ,  а самим тим и за културне потребе својих суграђана. Захваљујем запосленима у Профитном центру „Елмонт“ из Лајковца и нашим запосленима који су врло озбиљно схватили своје задатке.

Од 23. априла креће редован бисокопски репертоар са анимираним и играним филмовима, а на програму ће одмах бити руски хит филм „Лед“ са Милошем Биковићем у јендој од главних улога.

{gallery}21042018{/gallery}