Фантастична одбојка и победа „Железничара“

Дерби утакмица између „Железничара“ и ТЕНТА потпуно је оправдала опредељење Одбојкашког савеза Србије и РТС-а да директним преносом буде доступна љубитељима одбојке широм Србије. Велики тријумф у узбудљивом мечу, фантастичном амбијенту, у пуној хали и пред ТВ камерама оствариле су Лајковчанке против Обреновчанки, које су овим поразом изгубиле трку за прво место лигашког дела првенства. Железничар је стигао до девете победе и рекордних 26 бодова. Била је ово сјајна промоција лајковачке одбојке, спорта и вароши Лајковац.


Ако остану на петом месту, биће то најбољи пласман откада се одбојкашице Железничара такмиче у Суперлиги. А то ће се знати у суботу када буду одигране преостале утакмице 18. кола, односно зависиће само од исхода меча НИС Спартак- МД Зрењанин. Зрењанин је тренутно шестопласирани, са бодом мање од Железничара.
Како је ТЕНТ добио први сет, деловало је да ће фаворит лако доћи до победе у Лајковцу, која му је и била потребна за освајање првог места и најбољу позицију пред плеј-оф. Други сет је такође кренуо добро за Обреновчанке, водиле су све време, а пред крај сета и 21:18, али се већ ту осетило да су наше одбојкашице почеле да улазе у ритам и да преузимају игру. Захваљујући серији незгодних сервиса Митровићеве, девојке су направиле сјајан преокрет и добиле други сет 25:22. Трећи сет је већ био потпуно изједначен, састав Николе Јерковића елиминисао је ситне грешке које су их коштале доста поена у првом делу меча. Код резултата 11:12 публику је подигао на ноге поен који се играо читава два минута, уз изгарање одбојкашица на обе стране, а који је припао Жељи. Од резултата 12:13 Железничар је деловао компактно, уиграно и снажно. Све је функционисало, за разлику од ТЕНТ-а чије су се играчице потпуно погубиле на терену. Јовичићева је везала шест сервиса, Андрићева је одиграла сјајно у кључним тренуцима, на смеч је форсирана расположена Тамара Ракић, прорадио је блок, тако да се дошло до 20:13 и завршено са убедљивих 25:14.
И онда, када је изгледало да Жеља има ТЕНТ „у шаци“, ситуација се постепено преокренула у четвртом сету. До средине овог дела игре екипе су се смењивале у вођству, али је ТЕНТ појачао одбрану, играчице Жеље почеле су да греше, било је и пар судијских одлука које су изненадиле све у хали тако да су Обреновчанке од резултата 14:16 добиле већину поена до краја и завршиле са 16:25. Права драма у завршници, у којој је била веома значајна подршка публике. Почело је сјано смечом Јовичићеве и блоком Андрићеве, водио је Железничар поен или два разлике, али је ТЕНТ успео да поведе 13:11. И у тим тренуцима, ношене публиком, сјајне домаће одбојкашице нису се предале, напротив – везале су четири поена до краја и победиле са 15:11, што је био сигнал за велико славље! Направио је Јерковић у тим тренуцима пар добрих измена, а печат на меч изванредним смечом ставила је Јована Јовичић, најбоља одбојкашица Суперлиге у фебруару, која је у овој утакмици теже долазила до поена него што смо навикли (ипак 14 поена). Али, зато су одличан посао одрадиле Андрић (18 поена), Ракић (14), Мартиновић, Лазаревић, комплетна прва постава која је провела два сата на паркету, уз повремене алтернације које су допринеле успеху.
Железничар – ТЕНТ 3:2 (15:25, 25:22, 25:14, 16:25, 15:13)

Хала спортова: „Лајковац”. Гледалаца: 700. Судије: Владимир Симоновић и Игор Миљковић. Трајање меча: 120 минута.
ЖЕЛЕЗНИЧАР: Вељковић 1, Андрић 18, Лазаревић 4, Јовичић 14, Ракић 14, Мартиновић 7, Јанковић (либеро), Симоновић 1, Компировић, Филиповић 1, Митровић 4, Кнежевић. Тренер: Никола Јерковић.
ТЕНТ: Митровић 17, Ћеранић 17, Рогановић 1, Млађеновић 14, Вучићевић 9, Каличанин 15, Вукомановић (либеро), Ђурић (либеро), Сретовић, Гајић, Вељовић, Станимировић. Тренер: Маријана Боричић.

 

{gallery}zelja_tnt{/gallery}