„Песнички мостови“ са Тањом Крагујевић

Манифестација “Песнички мостови” Градске библиотеке Лајковац наставља се у четвртак 17. септембра гостовањем песникиње Тање Крагујевић, овогодишњег добитника награде „Десанка Максимовић“ за укупан допринос српској поезији. Књижевно вече ће бити одржано од 19 сати у великој сали Градске куће. О опусу Тање Крагујевић говориће Ненад Шапоња.

У образложењу одлуке о награди, жирија је истакао да је Тања Крагујевић цео свој стваралачки живот посветила поезији, константно присутна на српској књижевној сцени као песник, уредник, есејиста и књижевни критичар. Жири је оценио да је Тања Крагујевић најближа Десанки Максимовић по животном опредељењу да се поезија “мора” писати, да песник није позив нити привилегија. У својој поезији бавила се кључним темама као што су љубав, смрт, ћутање, смисао певања и постојања, тема града као мегалополиса. Њена поезија је особени дијалог са митом, културом, језиком и светом, и плени особеном вером у смисао поезије, као и истинским убеђењем да човек може постојати само као биће културе.

Прву песничку књигу објавила је у двадесетој години, у колекцији “Прва књига” једног од најстаријих и најзначајнијих издавача у Србији “Матица српска”, Нови Сад 1966. године и од тада је објавила седамнаест песничких збирки. Живи и ради у Београду.