Општина учинила много за боље услове у школама

Овог лета Општина Лајковац је преко Дирекције за уређење и изградњу општине Лајковац урадила много на побољшању услова у лајковачким школама. Пре свега се то односи на централну школу „Миле Дубљевић“ у Лајковцу, али и на неколико издвојених одељења, као и на средњу школу 17. септембар. Почело је тзв. партерно уређење нове зграде у Јабучју, као и отклањање недостатака због својевремених пропуста у извођењу радова. Ускоро ће бити настављена доградња школе у Ратковцу.

 

Основна школа „Миле Дубљевић“ овог лета споља је доживела потпуну трансформацију – обновљен је кров и урађена нова фасада. Уз претходно замењену сву столарију, практично је први пут од изградње 1961. године зграда озбиљније реконструисана. Сви радови су, осим бољег комфора за наставно осбље и ученике, усмерени на енергетску ефикасност, односно логично је да ће већ од ове грејне сезоне школа имати велике уштеде у огреву. Вредност радова без столарије је 5.177.608 динара.

Столарија је потпуно замењена и у издвојеним одељењима у Пепељевцу, Бајевцу и Селу Лајковцу, а делимично у Средњој школи „17. септембар“ где ће то бити настављено по фазама и буџетским могућностима. Укупна вредност ових радова износила је 2.281.570 динара.

У току је партерно уређење нове зграде основне школе „Димитрије Туцовић“ у Јабучју, што подразумева изградњу кишне и фекалне канализације, септичке јаме, пешачких стаза и интерне саобраћајнице. Ове радове вредности пет милиона динара изводи убско предузеће „Леон“. Ускоро се очекује избор извођача за радове на уклањању недостатака на новој школској згради која је годинама недовршена због спора са претходним извођачима радова. Биће поправљени неквалитетно изведени радови и санирана оштећења настала вишегодишњим стајањем и неодржавањем објекта.У питању су радови на високоградњи, постављање електричних инсталација, водоинсталатерски и санитарни радови, машински инсталатерски радови и завршни грађевински радови.

У току је тендер за доградњу школе у Ратковцу, избор извођача радова планиран је за 10. септембар. Конкурсном документацијом предвиђен је завршетак сале за физичко васпитање, просторије за вртић и предшколско, санитарни чворови, гардероба, фасада за стари и нови објекат и унутрашњи грађевински радови – занатски, столарски и слично.

{gallery}skola_zaboravljeno{/gallery}