Општинско веће не прихвата повећање цене воде

Општинско веће Лајковца на последњој седници донело је закључак да не прихвата повећање цене воде од 20 одсто од 1. јула, о чему је Општину Лајковац и ЈП „Градску чистоћу“ крајем јуна обавестила ЈПКП „Лазаревац“. Иначе, то је друго повећање у 2014. години јер је раније вода поскупела чак за 30 одсто. О томе председник Општине Лајковац Живорад Бојичић каже:

– Прво, сматрамо да не постоје оправдани разлози за повећање цене, поготово не толико. Друго, ми не желимо да оптеретимо буџет Општине Лајковац где се налазе народне паре како бисмо платили разлику у цени воде до оне цене коју плаћају грађани, а не желимо да оптеретимо н наше грађане и правна лица већом ценом. Имајући у виду тешку економску ситуацију, имајући у виду све елементарне непогоде које су снашле општину Лајковац и овај регион, сматрамо да није коректно повећати цену воде. Основ за повећање налази се у у уговору који је потписан 2011. године, закључен под другим условима, када је важио други закон који је онемогућавао да се цене подижу у недоглед него је био везан за раст цена на мало. На жалост, та одредба више не важи, дозвољено је слободно формирање цена, али зато су се и стекли услови да се уради ревизија уговора који је склопила општина Лајковац са Градском општином Лазаревац 2011. године. Дакле, они имају правни основ, али сматрамо да више не постоје услови и оправдани разлози да се тај правни основ примењује и зато ћемо тражити ревизију. Ми смо највишим државним органима, пре свега Влади Србије и градоначелнику Београда Синиши Малом, преко начелника Колубарског округа, упутили захтеве и већ има реакција људи из надлежних министарстава и Скупштине Града, тако да очекујемо повратну информацију. Тачно је да је комунално предузеће „Лазаревац“ у тешкој ситуацији као и сва комуналана предузећа, па и наше, али треба заједнички да поделимо муку и да грађани ниједне општине не трпе штету и да се сви стрпимо – закључује председник Бојичић.

На захтев Јавног предузећа за комуналну привреду „Лазаревац“, Веће Градске општине Лазаревац донело је одлуку да од 1. јула продајну цену воде према општини Лајковац увећа за 20 одсто. Директор овог предузећа Милисав Крстовић образложио је овакву одлуку неминовном због смањења губитака лазаревачког предузећа које већ три године нема субвенције за воду и смеће, указујући да лајковачка општина даје субвенције па ће потрошачи и даље плаћати нижу цену у односу на Лазаревчане. Иначе, од 1. јула корисницима у Лазаревцу цена је повећана само за 5,5 одсто.

ЗАКЉУЧАК ОПШТИНСКОГ ВЕЋА