Дани воденица

Туристичка организација општине Лајковац традиционално од 15. до 20. јула организује „Дане воденица“, којe имају за циљ да афирмишу ове древне објекте и употпуне туристичку понуду наше општине и целе Србије.

Претпрошле године централни програм манифестације одржао се код Сретеновића воденице и у етно-парку Маркова Црква, прошле код Кумове воденице у Марковој Цркви, док ће се ове године централни део програма одржати у клубу лајковачких риболоваца „Шаран“ код Јолића воденице у Лајковцу.

И ове године манифестација ће садржати уметнички караван „Исток-запад лајковачком пругом“ у оквиру кога ће ликовни уметници из земље и иностранства, песници, афористичари, музичари потражити инспирацију код воденица и на обалама река Колубаре и Топлице.

Увод у ову манифестацију почео је јавним снимањем емисије „Корени“ телевизије „Happy“ , а главна свечаност одржаће се у среду16. јула у поменутом риболовачком дому по следећем распореду:

• 17 часова: представљање уметничког каравана „Исток запад лајковачком пругом“ (учествују песници, сликари, вајари, афористичари…)
• 18 часова: мини фестивал „Прва виолина Лајковца“ – „Златно гудало“ ревијални наступ афирмисаних музичара и њихових ученика, у циљу афирмисања овог класичног инструмента који је у нашем крају прихваћен као народни. Виолинисте прати Ранко Ранковић Медошевац, клавијатуриста и вокални солиста.

Програм се наставља 17. јула у преподневним сатима, када ћемо уметнике из иностранства упознати и са културно-историјским споменицима нашег краја, а посебно са местима која су била важна у Колубарској бици. Представићемо и наша народна јела, старе занате, као и комплетну личну карту наше општине.

Туристичка организација општине Лајковац