Реакција Општине Лајковац на повећање цене воде

Јавно предузеће за комуналну привреду „Лазаревац“ обавестило је крајем јуна Општину Лајковац и ЈП „Градска чистоћа“ Лајковац о повећању цене воде за 20 одсто. То је друго повећање у 2014. години јер је раније вода поскупела чак за 30 одсто.

Оваква одлука отежава пословање лајковачког комуналног предузећа, као и стабилност општинског буџета јер је после првог повећања у јануару, да не би оптеретила потрошаче, Општина дотирала разлику између старе и нове цене воде. Слична мера би вероватно и сада морала да се примени па је због тога реаговао председник Лајковца Живорад Бојичић:

– Уз потпуно разумевање ситуације у којој се налази лазаревачко комунално предузеће, тражићемо од републичких органа да утичу на њихов надзони одбор и Општинско веће Лазаревца да се одлука измени и цене врате на првобитне. Имајући у виду да је Лајковац претрпео две елементарне непогоде, поплаву и олујни ветар, сматрамо да наш захтев треба да се испоштује. Сматрамо и да тешка ситуација у којој се налази ЈПКП „Лазаревац“ не може бити разлог за поновно повећање цена лајковачком комуналном предузећу и грађанима Лајковца – сматра председник Бојичић.

На захтев Јавног предузећа за комуналну привреду „Лазаревац“, Веће Градске општине Лазаревац донело је одлуку да од 1. јула продајну цену воде према општини Лајковац увећа за 20 одсто. Директор овог предузећа Милисав Крстовић образложио је овакву одлуку неминовном због смањења губитака лазаревачког предузећа које већ три године нема субвенције за воду и смеће, указујући да лајковачка општина даје субвенције па ће потрошачи и даље плаћати нижу цену у односу на Лазаревчане. Иначе, од 1. јула корисницима у Лазаревцу цена је повећана само за 5,5 одсто.

По речима председника Бојичића, субвенције нису решење јер се за то користе паре буџетских обвезника, па и оних који немају воду са градског водовода.

– И наше комунално предузеће је у незавидној ситуацији јер је, по мени, десетак година уназад погрешно радило. Општина је последњих година обезбеђивала довољно средстава, односно довољно послова за „Градску чистоћу“. Ово предузеће има проблем зато што је структура запослених таква да немају довољно производних радника, непосредних извршилаца, који би могли да одраде све послове које им Општина повери. Проблем је у вођењу лоше пословне политике, запошљавању књиговођа, чистачица, конобара, фризера, а за грађевинске и друге занатске послове морају да се ангажују радници на уговор о делу. Дешава се да два иста радника, од тога један по уговору, раде на шишању траве, смећару и копању рака. Да није јавних радова који се организују преко ЈП „Лајковац услуге“, јавне површине биле би неуређене. А то је делатност овог предузећа са којом би могли да зараде, поред осталих услуга: одржавања водоводне и канализационе мреже, гробља, прања и чишћења улица – изјавио је Бојичић за „Напред“.