Представљена књига “Лајковачком пругом” (мнимом литерати Р.Б.Марковићу)

У пуном јеку манифестације  ,,Дани Радована Белог Марковића”, у Завичајном конаку библиотеке у Лајковцу која поносно носи име једног од напознатијих савремених српских књижевника, уприличено је представљање књиге ,,Лајковачком пругом” (мнимом литерати Р.Б.Марковићу), аутора Мирка С. Марковића. Издавач књиге сећања на Књижевника је управо Библиотека “Радован Бели Марковић”.

Дружење са књигом Мирка М. Марковића уз изложбу минијатура – илустрација књиге Ирене Палечек Радмановић претворило се неосетно у једно лепо вече сећања и својеврсни омаж Књижевнику, који је живео и стварао у Лајковцу.

“Ова шаљива приповест о несвакидашњем Књижевнику, састављена је од прозних минијатура, тј. цртица из живота по којима Мирко С. Марковић памти Радована Белог Марковића, и по којима се види како је, не само у књижевности, већ и у животу РБМ био особеног духа. Оно по чему је јединствена и што је издваја у односу на све друге јесте то што ова књига има душу, а та душа књиге је Слађана Илић, без које би Мирко остао без књиге, а књига без душе”, појаснили су организатори ове особене књижевне вечери.

Аутор је говорио о томе како је настала књига, о њеним јунацима и сусретима са Радованом Белим Марковићем, о Лајковцу, писању и култури, иронији и хумору…

” Књига је посвећена аутору и његовој визији од пре 20 година, којом нам је указао на нешто што се дешава данас. Наиме, та књига на дирљив начин говори о будућности ревизије историје, да победници више нису победници, да они који су били у рату и нису били у рату и да су победници они који су изгубили. Радован Бели Марковић је визионарски то видео и ставио у ову књигу на дирљив начин. Мислим да је време да, када њега нема, подсетимо се тога, да се подсетимо да те књиге читамо а такође да видимо да се нама наша историја дешава и данас и јуче и сутра”, каже аутор књиге Мирко С.Марковић.

“Радован Бели Марковић не само да је био посебна личност у опусу српске литературе, поштовали су га колеге писци, пријатељи, председници држава…”, нагласио је аутор књиге.

Поред аутора, говорили су врло надахнуто др Слађана Илић, директорка библиотеке Снежана Шкорић и Дарен Миливојевић, а одломке из књиге казивао је драмски уметник Зоран Јаковљевић.

С обзиром да су сви говорници били инспиративни, у разговор о књизи укључила се и публика, а и врло колоритним досеткама и анегдотама у знак сећања на Књижевника.

Било је ово одлично посећено и сјајно организовано књижевно вече, достојно манифестације у оквиру које је реализовано, пропраћено визуелним и тонским ефектима, маестрално прочитаним одломцима и изложбом илустрација књиге сећања на Књижевника. Оно што је најлепше, све се збило у Лајковцу, међу људима који су волели, поштовали и тесно сарађивали са Радованом Белим Марковићем.