У неизвесном дербију победа припала ТЕНТ-у

Први велики дерби новог првенства Суперлиге Србије, одигран у Обреновцу, био је врло неизвестан, што се могло очекивати од две екипе које су у самом врху кандидата за нову титулу. Након вођства домаћина, убедљивог преокрета Железничара и повратка ТЕНТ-а, победник је одлучен у врло неизвесном тајбреку, који је припао екипи из Обреновца. Коначан резултат био је 3:2, по сетовима 25:19, 15:25, 6:25, 25:19 и 15:13, тако да је Жеља освојио бод у овом мечу.

Под слоганoм „Боримо се против рака дојке“, одбојкашице обреновачког ТЕНТ-а и Железничара из Лајковца подржале су акцију против ове опаке болести и поручиле да је најважније вршити превенцију и подизати свест код жена о овом проблему. Пред почетак меча фотографисале се су у мајицама акције и тако се придружиле Месецу борбе против рака дојке.

У првом сету ТЕНТ је деловао сигурније, мање грешака правио, рано створио предност од три-четири поена и одржао је до краја. Потпуно другачија слика виђена је у наредна два дела игре. После изједначеног почетка, састав Ратка Павличевића је направио разлику од неколико поена, постепено је повећавао, Обреновчанке послале доста смечева у аут, да би тачку на убедљиву разлику ставиле Ивановићева на мрежи и Канађанка Алард неухватљивим тактичким сервисима. У трећем сету екипа Жеље је потпуно доминирала, све је нашим девојкама ишло од руке, а игра ТЕНТ-а се потпуно „распала“. Вероватно се не памти када су Обреновчанке освојиле само шест поена у једном сету.

И као што често бива у женској одбојци, све се мења у следећем сету. ТЕНТ је почео да личи на екипу са почетка утакмице, Лајковчанке су енергетски пале и сет је релативно лако припао домаћину. Једино је пети сет био потпуно изједначен, да би на крају за мало превагнуо на страну ТЕНТ-а.

На крају, може се закључити да је ово била сасвим задовољавајућа премијера која наговештава доста узбуђења у првенству и купу. Сасвим је природно да је било падова и грешака на обе стране, да још није све укомпоновано и утегнуто, што ће доћи како такмичења буду одмицала. Тим Железничара делује врло обећавајуће на старту сезоне, састављен од још увек младих одбојкашица, али са доста искуства, од којих су многе чланице разних репрезентативних селекција Србије. С друге стране ТЕНТ је, иако без Јоване Цветковић, која ће месецима паузирати због повреде укрштених лигамената, наговестио да ће бити на нивоу претходне сезоне.

Поене за Железничар освојиле су: Зеленовић 25, Ивановић 19 (5 асова), Томић 11, Копривица 10 (6 блокова), Шућуровић 8 и Алард 6. Најефикасније у редовима ТЕНТ-а биле су Малина Терел и Мина Мијатовић са по 16 поена.

Остали резултати првог кола: Раднички Бластерс – Уб 2:3, Партизан Coptech – Црвена звезда 0:3, Јединство (СП) – Срем 2:3, Омладинац – Спартак 1:3 и Инђија – Јединство (Ужице) 1:3.

Карактеристика првог кола су победе гостујући екипа у свим утакмицама, осим у Обреновцу. Треба издвојити победу Срема против актуелног шампиона у Старој Пазови, мада треба знати да је Јединство остало без 10 играчица из прошле тријумфалне сезоне и да је потпуно подмладило тим. Такође, треба забележити одличан старт новајлије из Ужица, који је у гостима савладао Инђију.

У следећем колу Железничар дочекује Срем.