Одржана 11. седница Општинског већа

Данас је одржана 11. седница Општинског већа општине Лајковац, на чијем је дневном реду било 18 тачака, од чега је осам представљало верификацију претходно донетих закључака. Председавајући данашњег заседања, заменик председника Обрад Милутиновић, пре свега је образложио најзначајније редовне тачке на које су чланови Општинског већа дали сагласност.

„Дали смо позитивно мишљење на упутство за припрему Одлуке о буџету за 2025. годину са пројекцијом на 2026. и 2027. годину. Директни и индиректни корисници израђују предлог програма и плана рада за следећу годину. Предлог финансијског плана обухвата расходе и захтеве за трошење за трогодишњи период исказане по буџетским класификацијама и све друге детаље, табеле и писана образложења.

Осим тога, дали смо сагласност на расподелу прошлогодишње добити комуналног предузећа Градска чистоћа, која је у 2023. остварила добит од 22.404.000 динара. Расподела добити ће бити извршена у складу са законом, односно 50 посто за инвестиције, а 50 посто за остале намене.

Разматран је Предлог Стручне комисије за одобравање програма у области спорта, односно за усвајање извештаја за други квартал 2024. године, као и завршног извештаја ФК Пролетер из Бајевца за организацију манифестације Ускршње радовање.

Доста је тачака прошло верификацију, међу њима је и организација градске славе, односно трошковник управо завршене манифестације „Дани Лајковца“, као и нови конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката за изградњу, одржавање и обнову верских објеката из општинског буџета. Међу верификованим закључцима налази се неколико врло значајних, о чему је после седнице у изјави за медије такође говорио Обрад Милутиновић:

„Општинско веће је данас дало сагласност на вишегодишњу капиталну инвестицију комуналног предузећа – набавку „воме“ путем лизинга, вредност возила је 29,5 милиона са ПДВ-ом. По набавци биће предато Градској чистоћи на употребу. Бројне су предности тог специјалног возила: не само отпушавање фекалне канализације, него и чишћење кишне канализације после зимског периода, када се користи доста соли и ризле па је велика вероватноћа да ће након топлења снега кишна канализација бити запушена на појединим местима, због чега вода остаје на површини тла и ствара проблеме.

Размотрили смо и оправданост употребе буџетске резерве за бунар у Јабучју, где је био проблем са дубинском пумпом и потисним пумпама због прекомерне употребе воде, због чега је дошло до загушења дубинске пумопе па смо тај проблем морали хитно да решимо.

На данашњој седници једна од врло важних тачака је сагласност на изградњу капеле у Непричави на период од две године. У првој години је опредељено 9 милиона динара, а остатак у следећој буџетској години.“

Донета је и одлука о подели борачких картица учесницима у оружаним сукобима на територији Републике Србије, укупно 21 корисник је остварио то право. „Овом приликом бих се захвалио свим људима који су учествовали у рату, неки су нажалост положили своје животе за отаџбину бранећи је од спољног непријатеља, због чега ми данас можемо да се крећемо Србијом као слободни грађани.“

За обнављање возног парка општине Лајковац предвођена су два возила: теренско „шкода каминг“ и путничко возило-лимузина укупне вредности 8.730.000 динара са ПДВ-ом, кроз лизинг, период отплате је пет година. Стари возни парк биће отуђен у складу са законом, односно дат на лицитацију.

Милутиновић је подсетио да је у току Јавни позив за директне кориснике за остваривање права енергетске ефикасности и апеловао на фирме да се пријаве.

„Расписан је пре двадесетак дана и тренутно нема понуђача, зато молим све заинтересоване фирме које имају могућност да раде енергетску санацију стамбених објеката на територији општине Лајковац да се пријаве. Текст конкурса и пратећа документација налазе се на сајту општине Лајковац, на посебном  банеру Енергетска ефикасност, ту све могу пронаћи. Зашто апелујем? Ако не будемо имали директне кориснике онда не можемо ни расписати конкурс за физичка лица, која бирају директне кориснике (фирме) које ће радити енергетску санацију њихових објеката.“