Подршка пољопривредним газдинствима

У Градској кући данас је потписано седам уговора о додели једнократне новчане помоћи „чистим“ пољопривредним регистрованим газдинствима са подручја лајковачке општине. Додељено је укупно три милиона динара средстава, на основу Програма локалног акционог плана запошљавања. Субвенцијска средства за подстицај пољопривреде добило је свих седам чисто пољопривредних газдинстава која су конкурисала.

 

 

Андрија Живковић, председник општине Лајковац је рекао да ће свака добра пракса из прошлости, укључујући и ову, бити настављена, посебно што без српског сељака и развијеног села нема ни пољопривреде. Председник Живковић је подвукао да је Лајковац једина општина у Колубарском округу и Србији која издваја средства за „чисте“ пољопривреднике и на тај начин води рачуна о српском сељаку и српској пољопривреди. Наговештено је и да ће пракса бити настављена и да ће општина Лајковац изнаћи начина да ова средства повећа или нађе друге начине да помогне чистим пољопривредницима који су понос Лајковца и Србије.

Износ добијених средстава зависио је искључиво од броја чланова домаћинства, па је тако распон субвенција од 150.000 до 700.000 динара. Не први пут, Александар Јеврић из Јабучја добио је 680.000 динара. Средства ће искористити за уплату здравственог и пензионог осигурања за чланове свог бројног доћачинства, које је једино чисто пољопривредно у Јабучју. Јеврић има 10 хектара своје земље, а на годишњем нивоу обрађује 30 хектара. Има и своју пољопривредну механизацију. Каже да му није превише тешко, али ни лако и да ето његова породица солидно живи од чисте пољопривреде.

Пољопривредник Живота Марковић из Стрмова, живи са супругом и заједно брину о 22 грла стоке. Ова средства користе већ пар година и презадовољни су. Обрађују од 18-20 хектара, делом своје а остатак узимају у закуп. За коју годину ће обоје у пензију и надају се да ће се пољопривредне пензије повећати. Добијена средства ће искористити за уплату здравственог и пензионог осигурања.

{gallery}ugovori_poljoprivrede{/gallery}