Трећи ребаланс и престанак рада Дирекције за изградњу

Одборници скупштине општине Лајковац на осмој седници усвојили су 23 тачке дневног реда, а највећи број њих односио се на гашење ЈП ”Дирекцијa за уређење и изградњу општине Лајковац”, која је, према Закону о буџетским корисницима, престала да постоји 1. децембра. Запослени овог предузећа су распоређени путем интерног конкурса на нова радна места, а ребалансом буџета створени су и финансијски услови за ове одлуке. Одборници су донели и пакет пореских одлука, којим је одређено шест грађевинских зона у Лајковцу, при чему су јасно одвојене сеоске и градска средина. Утврђена је и стопа пореза на имовину за непокретности која је повећана за 25 одсто. Већином гласова дипломирани архитекта Јасна Мићић, која има потребне лиценце и радно искуство именована је за главног градског урбанисту. Одборници су и повећали износ зарада запосленима у предшколској установи ”Лептирић” за 4 одсто, а тај износ ће им бити уплаћен ретроактивно.

 

-Данас смо донели одлуку о коначном гашењу ЈП “Дирекција за уређење и изградњу” и правне последице су такве да комплетна права и обавезе Дирекције преузима општина Лајковац. Сви који су били запослени у овом јавном предузећу нашли су своје место, према стручној спреми, у Општинској управи, установама и предузећима чији је оснивач општина. За све послове који су уговорени, који су започети и који се тренутно раде, обавезе је преузела Општинска управа. Благовремено смо образовали комисије које су извршиле попис свих аката и радова и тај посао је завршен. У складу са законом, данас је и заменик председника Скупштине Предраг Мирковић, који је био радник Дирекције, поднео оставку, односно вратио одборнички мандат. Такође, данас смо усвојили и пакет пореских одлука. Тачно је да је дошло до повећања пореза на имовину од 25 одсто, али је тачно и да смо прошле године порез умањили за 50 одсто. Процена стручних служби је била да ово повећање неће битно утицати на буџете наших грађана, имајући притом у виду да општина Лајковац својим социјалним програмом води рачуна о социјално угроженим грађанима. Сви ми остали, који смо радно способни и који имамо своју имовину, дужни смо да плаћамо порез јер на тај начин пунимо буџет општине Лајковац и стварамо услове за све активности које сви ми, као грађани, очекујемо од општине. Данас смо добили и главног урбанисту па, пошто је и ту било неразумевања са одборницима опозиције, морам да истакнем да ми нисмо познавали никога ко је из Лајковца, а ко притом испуњава услове за ово радно место. Постоји један дипл. инж. архитектуре, али без радног искуства и ми смо били принуђени да изаберемо Јасну Мићић, која је радила у лазаревачкој дирекцији, у градској управи у Београду, у Енергопројекту и сигуран сам да ће она одлично обављати посао главног урбанисте – истакао је по завршетку седнице председник Скупштине Живорад Бојичић.
Трећим ребалансом средства Дирекције од око 540 милиона динара пренета су на Општинску управу. На седници је усвојен Извештај о раду Туристичке организације у 2015, Извештај о извршењу програма пословања са финансијским планом ЈП „Градска чистоћа“ за 2015, дата сагласност на најновије измене и допуне Програма пословања ЈП „Колубара Стубо-Ровни“, ревизија Стратегије пољопривреде и руралног развоја општине Лајковац у периоду 2016-2025. година, низ одлука везаних за давање у закуп непокретности и пољопривредног земљишта општине Лајковац и још неколико одлука из надлежности Скупштине општине.