Разговори о сарадњи са Румунијом

У посети општини Лајковац боравио је Стефан Имре, саветник за привреду Амбасаде Румуније у Београду. У разговору са председником општине Живорадом Бојичићем било је речи о могућностима привредне и туристичке сарадње. Румунски дипломата, који је у нашој земљи годину и по дана, обишао је бројне градове у Србији и са појединим локалним самоуправама започео успешну сарадњу. Овом приликом говорио је о конкретним пројектима на државном нивоу који треба да буду реализовани у наредном периоду:
– Постоје четири макроекономска пројекта Румуније одређена за Србију, а имам задатак да за четири године реализујем најмање два. Надам се да ћу успети јер је мој колега из Будимпеште успео да за исто време спроведе сва четири пројекта. Осим тога, Румунија је једно од важних енергетских подручја у Европи, са великим резервама гаса, који може да испоручује Србији, а располаже и значајним налазиштима нафте.Поседује две нуклеарне хидроелектране. Велики смо произвођачи и испоручиоци електричне енергије, радимо на конструкцији вода од 400 киловата, планирамо да направимо интерконтинентални прикључак за гас. Жеља нам је да од Темишвара до Панчева изградимо квалитетан аутопут како бисмо имали заједничку инфраструктуру која повезује наше две државе. Све оне старе руте које имамо између наших држава више нису толико употребљиве. Надам се да ће бар један део тог проблема бити решен за време мог мандата и да ће то бити мој мали удео у сарадњи наше две државе – закључио је Имре.
Живорад Бојичић је, осим кратког представљања Лајковца, рекао и да ово није једина међународна активност јер су у радној посети општини и представници Делегације Европске уније у Србији. 
– Лајковац је својим улагањем у водоснабдевање, а нарочито радовима везаним за припајање и уклапање у регионални водоводни систем Стубо-Ровни, скренуо пажњу Делегацији ЕУ и они су изразили жељу да нашу општину награде бесповратним средствима за изградњу целокупне водоводне инфраструктуре. То су средства од три милиона евра која ће бити реализована до краја године, преко ЈП „Колубара“ из Ваљева и буџета Општине Лајковац.
Катарина Јањић, координатор општине Лајковац за локално-економски развој одржала је презентацију о екониомским потенцијалима општине Лајковац. Председник Бојичић поклонио је Имреу скулптуру у дрвету Милутина Ранковића, у чијој пратњи је румунски дипломата обишао воденице на Колубари и Топлици.