За седам пољопривредних газдинстава укупно три милиона

Улагање у пољопривреду дугорочно је опредељење Општине Лајковац и од изузетног је значаја за локални развој, рекли су општински функционери приликом потписивања уговоре о додели једнократне помоћи регистрованим пољопривредним газдинствима. Значајне суме, од 176 хиљада до 704 хиљаде динара, добило је седам домаћинстава, а укупно је Општина Лајковац за ову сврху издвојила три милиона динара. Једнократну помоћ добијају само регистрована пољопривредна газдинства чији носиоци и чланови не остварују приходе или пензије из радног односа или од самосталне делатности, дакле баве се искључиво пољопривредом.
Уговоре је потписао председник општине Лајковац Живорад Бојичић, који је и прочитао појединачне новчане износе, који зависе од обрадиве површине и броја чланова домаћинстава. Новац ће бити уплаћен на текуће рачуне газдинстава. Александар Јеврић из Јабучја добио је 704 хиљаде, Небојша Молеровић из Степања, Живомир Марковић из Стрмова и Зоран Милићевић из Бајевца по 528.000 динара, Милета Тришић из Врачевића 352.000, а Зоран Стефановић из Степања и Спасоје Радовановић из Доњег Лајковца по 176 хиљада динара.
Александар Јеврић из Јабучја каже да је задовољан средствима која јесу висока, али каже да их у кући има осморо, од чега четворо уплаћује пензијско и инвалидско осигурање. Живомир Марковић из Стрмова новинарима је рекао:
– Помоћ Општине нам значи много. Захваљујући овим средствима, као и Центру за пољопривреду Лајковац и „Имлеку“, који су сви тачни у исплатама и можемо се поуздати у њих, ретко улазим у минус, а ако и уђем, знам да ће стићи новац од млека или помоћ од Општине и да ћу поклопити расходе.
Улагање у пољопривреду дугорочно је опредељење Општине Лајковац и од изузетног је значаја за локални развој, али и за укупан развој Србије, нагласио је начелник Општинске управе Живота Молеровић, такође пољопривредник:
– Наши људи морају да схвате да није сва срећа у „Колубари“ и да не треба да оставе 10 хектара земље да зараста у коров. Перспектива општине Лајковац и Србије је пољопривредна производња, можемо само да се надамо да ће то републичко министарство схватити и мало више пажње посветити пољопривреди у централној Србији.
Једнократна помоћ регистрованим пољопривредним газдинствима, чији носиоци и чланови не остварују приходе или пензије из радног односа или по основу самосталне делатности, у складу је са Локалним акционим планом запошљавања.
{gallery}uog_0611{/gallery}