Обележен Дан општине Лајковац и Дан железничара

У присуству општинског руководства, чланова Општинског већа, одборника и великог броја званица, синоћ је свечаним програмом у великој сали Општине Лајковац обележен 15. септембар – Дан железничара и 16. септембар – Дан Општине. Присутнима се обратио председник Живорад Бојичић, у културно-уметничком програму учествовали су хор Културног центра „Хаџи Рувим“ и глумица Ангелина Лукић, а гостима из ФК „Железничар“ из Бањалуке бисту српског сељака у дрвету уручио је вајар Милутин Ранковић. Подсећајући да се у овој недељи ређају важни датуми за Лајковац: Дан железничара, Дан Општине и Дан ослобођења у Другом светском рату, а све у знаку 70. годишњице победе над фашизмом, Бојичић је рекао да су такви празници обично прилика да се подсетимо шта је за свакодневицу и будућност општине урађено у претходном периоду, поготово што се ушло у четврту годину мандата актуелног руководства. Осврнуо се пре свега на чињеницу да су уређене финансије, буџет и рад јавних предузећа, а затим указао на најзначајније конкретне послове:
– Завршене су, или су пред самим свршетком, велике инвестиције: трафо-станица 35 kw , чувена „тридесетпетица“; Постројење за пречишћавање отпадних вода; Спортска хала, а окончани су или су у завршној фази и радови на изградњи и опремању школских објеката – основних школа у Јабучју, Ратковцу, као и школе „Миле Дубљевић“ у Лајковцу. Ускоро ће бити изабран и извођач радова на доградњи обданишта „Лептирић“, а претемељени су и конаци, споменичке куће с тамнавских копова, које ће ускоро обогатити културну мапу наше Општине. У капиталне послове свакако спада и усвојена Стратегија развоја, као и пратећи урбанистички документи, у првом реду за индустријску зону, за Војни круг, као и за обилазницу око Лајковца… Приступило се и откупљивању земље за нову индустријску зону, чиме ће Лајковац,у смислу развоја, умногоме повећати своје изгледе за привлачење инвеститора. Нове инвестиције су темељ за будућности и читав наш план мора бити свеобухватно израђен: нове инвеститоре неће довести само гола ледина, већ Лајковац који у сваком смислу израста у пријатно место за живот, са свим садржајима који оплемењују свакодневицу и наговештавају будућност.С тим у вези, планови за уређење и даље формирање центра Лајковца су битан елемент наше стратегије, као и за почетак изградње базена, у склопу Спортског центра, што такође представља крупан захват у приближавању Лајковца свом лику…
Споменуо је председник Бојичић да је и у сваком селу нешто урађено, издвајајући завршетак канализације и станице за пречишћавање отпадних вода у Словцу, превентивне мере за борбу против поплава, рушење старе Железничке колоније на чијој ледини ће бити направљен Музеј железнице на отвореном, уређење центра града и своју беседу завршио овим речима:
– Треба споменути, наравно, и друге области у којима смо много радили и у којима још више треба да радимо, а у првом реду: образовање, здравство, дечју заштиту, културу, спорт и све оно што чини нашу свакодневицу коју сваког дана ваља обогаћивати, што ће бити могуће само у контексту остваривања планова о којима смо говорили. Нема, поштовани пријатељи, нових радних места без нових инвестиција, нових погона и предузећа…
У наставку, празнични дани ће бити обележени спортским догађајима. Данас у 13 сати на Градском стадиону је пријатељска утакмица између фудбалских клубова „Железничар“ из Лајковца“ и „Железничар“ из Бањалуке, док ће се у четвртак састати ветерани „Железничара“ и „Слоге“ из Петровца на Лиму.