Исток-запад лајковачком пругом 2014.

У оквиру “Дана воденица 2014”, код Јолића воденице 17. јула отворен је уметнички караван “Исток-запад лајковачком пругом 2014” у коме учествују академски сликари Екатарина Чигодаева и Данил Чашечкин, који у Лајковцу бораве већ два дана, и сликари удружења уметника “Колубара” из Лазаревца које су предводили Зоран Дуњић и Милисав Стојановић. Њима су се придружили млади виолинисти Маја Марковић, Кристина Бојичић и Јована Бајић, што је представљало добар увод у манифестацију Прва виолина Лајковца – “Златно гудало 2014”.

Афоризме је говорио Радоје Блажић, Срећко Станковић је био представник старих занатлија, а Бора Ивковић је гостима кроз кулинарство у котлићу представио националну кухињу, тако да су сви присутни дегустирали пасуљ са сланином.

Манифестацију је отворио директор Туристичке организације општине Лајковац Милутин Ранковић:

– Знам да ово није време када је грађанима до забаве. Тешка економска ситуација и природне катастрофе захтевају посебна улагања, зато уметници наступају углавном без хонорара. Што се воденица тиче, Туристичка организација општине Лајковац не може ништа да уради већ да позива туристе да их посете и да утиче на јавно мњење да се овако значајни објекти за културу и идентитет народа очувају.

Отварању је присуствовао и председник општине Лајковац Живорад Бојичић.

ТО Лајковац