Завршена Школа пчеларства

После два месеца интензивне обуке завршена је бесплатна Школа пчеларства, организована у оквиру регионалног пројекта “Пчеларски центар Качерски мед”, који финансира Европска унија кроз програм „Exchange 4“. Носилац пројекта је Градска општина Лазаревац, а партнери општине Лајковац и Љиг и Земљорадничка задруга „Качерски мед“.


Предавања одржана у Лазаревцу окупила је 40 полазника, међу којима је било и девет Лајковчана. За њих је, поводом завршетка обуке, организован пријем у великој сали Општине Лајковац на којој су им сертификате и кошнице уручили председник општине Лајковац Живорад Бојичић и начелник Општинске управе Живота Молеровић.

– Мислим да, ако желите да успешно наставите да се бавите пчеларством, треба да се држите ваших ментора, за које сам се уверио да имају велико искуство у овом послу. Њихово знање и рад добар су путоказ за све оне који су заинтересовани да се посвете овом лепом послу. Некоме је то првенствено хоби, а некоме озбиљан извор прихода – рекао је у поздравној речи председник Општине Живорад Бојичић.

Интересовање за учешће у Школи пчеларства превазишло је сва очекивања организатора, јер је било предвиђено максимално 18 полазника. Најмлађи, Жељко Драгићевић, има само 10 година, Михаило Милановић нешто више од њега, а било ј еи пензионера. Предавач Горан Чакардић, дипломирани инжењер пољопривреде, члан Пчеларске задруге „Будућност“, потрудио се да ученицима објасни почетне кораке у пчеларству, уз помоћ видео и штампаног материјала. Учесници су имали прилику да се упознају са основама производње меда и пчелињих производа, а међу полазницима било је и знатно млађих пчелара.

– За осам недеља не може да се пренесе комплетно знање ни из једне области па тако ни из пчеларства. Надам се да сам „одшкринуо врата“ и пренео им љубав према пчеларству. Од пчеларства се нико није обогатио, али је дружење са пчелама и људима једно посебно богатство па када се на то дода здравље, а пчелињи производи су најздравији, мислим да сам у свом задатку делимично успео. Многи од полазника већ су набавили прва друштва и пакетне ројеве тако да ће на пролеће добити први мед. Пчеларство је уносна грана пољопривреде, зната којим се баве пчелари свих генерација, а многи у њему виде могућност самозапошљавања. Извоз меда из Србије је у порасту и прошле године је био већи од укупног извоза свињског и јунећег меса. Расте и цена на светском тржишту, тренутна цена багремовог меда из Србије на велико креће се од четири до седам евра по килограму – каже Горан Чакардић, инструктор обуке.

Бесплатна школа организована је у оквиру пројекта „Пчеларски центар Качерски мед“ који финансира Европска унија кроз програм Exchange 4, а којим у Србији руководи Делегација Европске уније а спроводи Стална конференција градова и општина. Укупна вредност пројекта је 118.300 евра.

Главни циљ пројекта је стварање услове за валоризацију „Качерског меда”, као производа са заштићеним географским пореклом. Уз опремање пчеларског центра за паковање „Качерског меда” у Лазаревцу, едукацију пчелара са читаве територије, заштићеног географског порекла, као и брендирање овог производа афирмисаће се развој пчеларства на овој територији увођењем финансијских и нефинансијских мера подршке.