Очекује се почетак радова на прузи Београд-Бар

Како су национални медији пренели пре четири дана, радови на санирању оштећења на прузи Београд-Бар требало би да почну данас. То је изјавио шеф ваљевске Секције за одржавање пруга (ЗОП) Миодраг Влајковић.

Радови на делу пруге између Лазаревца и Лајковца дужине око 1,5 километар, уз постављање једног моста, могли би да почну у уторак или среду, изјавио је Влајковић. Тендер је окончан, па се очекује да извођач радова у уторак или среду буде уведен у посао који би, према проценама, могао да буде завршен за 20 радних дана.

Радови на делу пруге у клисури реке Градац, од Ваљева до Ластре и Самара, са одронима и клизиштима, далеко су компликованији. Стручњаци Саобраћајног института ЦИП из Београда урадили су пројекте санације после геолошких испитивања тла и геодетских снимања, па се ти пројекети сада налазе “на усаглашавању”, преносе медији информацију новинске агенције БЕТА. Такође се мора расписивати тендер за избор извођача радова, што пролонгира рокове за њихов почетак.

Тренутно на Барској прузи раде се деонице Београд-Лазаревац и Ластра-Ужице-Пријепоље. Процене су да би Беовоз до Ваљева могао да проради током августа. Саобраћај између Ваљева и Ужица, и даље ка Бару, због компликованих захвата на санацији трасе према неким прогнозама тешко би се могао очекивати до краја 2014. године, каже се у тој информацији.

Између Београда и Бара возови сада саобраћају обилазном трасом, преко Младеновца, Лапова, Сталаћа и Пожеге.