Посета државног секретара омладине и спорта

Државни секретар Министарства омладине и спорта Ненад Боровчанин посетио је у петак Лајковац. Председник Живорад Бојичић са најближим сарадницима упознао је државног секретара са актуелним пројектима Општине у овој области. Боровчанин је обишао градилиште Хале спортова и стадион ФК „Железничар“ и упознао се са плановима Општине о изградњи осталих капацитета у будућем спортском комплексу.

Презентацију о спорту и спортској инфраструктури одржала је Катарина Јанић из општинске Канцеларије за локални економски развој, док је Радован Бајић из Канцеларије за младе представио њено функционисање од 2008. до данас. Бајић је државног секретара упознао зашто је Канцеларија за младе Општине Лајковац препознатљива ван граница наше општине: сваке године се реализује 21 пројекат, дефинисан Локалним акционим планом; акције су финансиране од стране Министарства, Општине или донатора; за све акције ради се комплетна кампања међу младима и свака је медијски пропраћена; Канцеларија за младе учествује и у пројектима других невладиних организација, рецимо у регионалним пројектима.

Ненад Боровчанин је истакао задовољство ониме што је чуо:

– Посебно радује податак да је у све пројекте укључена скоро половина омладинске популације у Лајковцу. Иначе, просечно је то у Србији десетак процената, тако да је и то један од разлога зашто је Канцеларија за младе у Лајковцу била међу три канцеларије са успешним радом и што је сада међу водећима у Србији. То је заиста пример добре праксе. Што се спорта тиче, хвала вам на овако лепој презентацији и заиста ме радује да једна општина улаже у спорт и инфраструктуру препознаје као место где млади треба да се окупљају. То је најбоље место, најбоља превенција и најмоћније оружје против наркоманије, алкохолизма и малолетничке делинквенције. Такође примећујем да вас од свих клубова најуспешније представља женски одбојкашки клуб. Имаћете подршку Министарства омладине и спорта у складу са могућностима, јако је важно што сте активни, што знате шта тражите. Позивам вас да будете моји гости у Министарству омладине и спорта, да већ у наредном месецу заједно видимо какве су могућности за сарадњу, нарочито преко Канцеларије за младе јер нама је веома битно да чујемо глас омладине, шта то они највише очекују, како бисмо то могли да уврстимо у конкурсе у 2013. години – нагласио је Боровчанин.

Боровчанин је истакао да се национална стратегија за младе спроводи преко канцеларија за младе, невладиних организација и омладинских удружења.

Председник Живорад Бојичић се захвалио на радној посети Лајковцу:

– Захвалио бих се државном секретару Ненаду Боровчанину на данашњој посети. Нама је јако значајно што управо државни секретар дао позитивну оцену о нашем досадашњем раду, што нам даје вољу да наставимо са реализацијом даљих планова. Наш основни задатак је да спортска хала, комплекс базена, мотел буде завршен у наредном четворогодишњем мандату – истакао је председник Бојичић.