„Новела од Станца“ пред Лајковчанима

Градска библиотека Лајковац је, у сарадњи са Катедром за српску књижевност са јужнословенским књижевностима Филолошког факултета у Београду, организовала премијеру фарсе „Новела од Станца“ Марина Држића. Комад су у препуној великој сали Градске куће одиграли у студенти треће године Филолошког факултета у Београду. Њихов ментор, проф. др Славко Петаковић, о премијери баш у Лајковцу каже:
– Студенти су имали пробна извођења на факултету, али се може рећи да је ово премијера и да Држић први пут у овом извођењу долази у Лајковац. Комад је настао у 16. веку, у традицији једног жанра који је нарочито негован у Италији. То је кратка форма, једночинка коју одликују брзи преокрети, где су извори хумора кодификовани у литерарној традицији. Тема је долазак сељака у град, где због једног неспоразума долази до смешног заплета, до забуне, тако да сељак бива исмејан. Међутим, Држићева дела одликују вишеслојност и вишезначност тако да ово дело, осим тог примарног слоја, има много већу дубину – каже професор Петаковић.

Сарадња између наше Библиотеке и Катедре за српску књижевност са јужнословенским књижевностима Филолошког факултета траје већ неколико година, па је ово само један у низу заједничких културних програма, до сада најатрактивнији. Градска библиотека је основала и секцију која се бави очувањем српске културне баштине и сећањем на средњовековни Дубровник.

{gallery}2012_10_22{/gallery}