Усвојен програм прославе градске славе

Општинско веће је на данашњој седници усвојило програм прославе градске славе, односно манифестације „Дани Лајковца“. Манифестација ће ове године трајати од 27. до 30. јула, мада је незванично почела још средином јула отварањем међународне уметничке колоније „Исток-запад лајковачком пругом“ у Марковој цркви. Носиоци реализације манифестације су Културни центар ”Хаџи Рувим” и Туристичка организација Лајковца.

 

На дан градске славе, Огњену Марију (30. јула), одржаће се литија улицама вароши и резати славски колач у великој сали Општине Лајковац. Након тога биће одржан пригодан програм, а председник Општине Живорад Бојичић уручиће награде најуспешнијим ученицима и студентима.

Четвородневни програм садржаће изложбе слика, концерте, позоришне представе, дечји програм, ”игра без граница” поред Колубаре и разноврсна спортска такмичења. „Дани Лајковца“ званично ће бити отворени у петак 27. јула у 12 сати изложбом радова уметничке колоније „Исток-запад лајковачком пругом“ у Градској кући, а завршиће се 30. јула увече, концертом рок састава „Рибља чорба“ најављеним за 22 сата. Као предгрупа наступиће „Незванична верзија“ из Аранђеловца.

Градски трг ће 28. јула од 20 сати бити препуштен најмлађим Лајковчанима, када ће се својим програмима представити Предшколска установа „Лептирић“. Концерт народних игара и етно музике биће одржан 29. јула од 20.30 сати, на тргу испред Градске куће. Наступиће КУД ”Железничар”, фолклорни ансамбл Културног центра ”Хаџи Рувим” и Светлана Стевић, солисткиња Радио Београда. На истом месту своје радове представиће познати лајковачки вајар Милутин Ранковић и ликовна секција Културног центра. Представа „Чича“ играће се истог дана од 18 сати у Манастиру св. Георгија у Ћелијама, а читавог дана трајаће дружење на Колубари у организацији Туристичке организације, уз избор најбољег котлића, скокове у воду, бацање камена с рамена и потезање конопца.

Традиционално ће се организовати врло популарни турнири у малом фудбалу, кошарци, одбојци на песку и тенису, а ове године и меморијални фудбалски турнир „Бранко Жујовић“ у Врачевићу и турнир ФК „Димитрије Туцовић“ у Ћелијама.

ПРОГРАМ „ДАНИ ЛАЈКОВЦА“