„Дани воденица“ у Лајковцу

У оквиру „Дана воденица“, које је у циљу промоције Маркове цркве, реке Колубаре, воденица на Топлици и Колубари организовала Туристичка организација општине Лајковац, у суботу 14. јула отворен је међународни уметнички караван – ликовна колонија „Исток-запад Лајковачком пругом“. У каравану су учествовали ликовни уметници, песници, сликари и публицисти, приредивши садржајан културно-сценски програм који је отворио председник општине Лајковац Живорад Бојичић, уједно најавивши и почетак „Дана Лајковца“ који ће трајати до 30. јула, када се обележава Огњена Марија – градска слава.
Међу учесницима су били Николај Јусов, ликовни уметник, новинар Руске државне телевизије и члан Академије наука, Елена Гагарина, сликар и новинар из Москве, Николај Шушаликов, академски сликар познат по осликавању 44 православна храма, Ирина Шушаликова, историчар уметности и сликар пејзажне графике, Евгениј Гусаликов, члан Савеза уметника Русије – пезајжиста из Екатаринзбурга, Мило Јаковљевић, академски сликар из Никшића – један од најбољих импресиониста бивше Југославије, Драгана Тошић, академски сликар – дизајнер текстила из Параћина, Деско Станојевић и Милан Милосављевић (Прикић), глумци из Београда, Горан Грба – народни гуслар из Бјелог Поља, Миљко Ивановић, фрулаш и Радоје Блажић, афористичар из околине Лајковца, доктор Виолета Цветковска и Југослав Оцокољић, ликовни уметници из Београда.

Уметници из земље и иностанства посетили су храм Св. Димитрија, Кумову и Сретеновића воденицу, где су им љубазни домаћини приредили ручак са специјалитетима народне трпезе: пројом, сиром, кајмаком, пасуљом са сувим ребрима, хајдучким гулашом и прасетом на ражњу. Ликовни уметници су до касних ноћних сати осликавали мотиве крај Топлице, а сутрадан су своје стварање наставили на обалама реке Колубаре, где су такође наишли на гостопримство Лајковчана. Упознали се са чарима Јолића воденице и уживали у колубарским таласима који су их расхлађивали у тренуцима одмора, када су се нерадо одвајали од киста и платна, јер су желели да заувек забележе што више детаља које прелепа лајковачка природа нуди. Сликари нису крили радост што се налазе на обалама можда и најчувеније српске реке, а академик Николај Јусов из Москве изјавио је да ће, иако је први пут у овом крају, убудуће Србију сматрати својом другом отаџбином.

Уметници и новинари из иностранства у понедељак 16. јула посетили су Спомен костурницу у Ћелијама код Лајковца, у којој су сахрањени посмртни остаци бораца погинулих у Колубарској бици. Затим су, у потрази за инспирацијом, пошли пут Дурмитора у Црној Гори, где ће боравити три дана, а Лајковац ће поново посетити у петак где ће се још једном срести са својим вредним уметничким радовима насталим на овој својеврсној и садржајној колонији.

ТО Лајковац

{gallery}2012_07_23{/gallery}