Одржана прва седница Општинског већа

Осим ресорног задужења својих чланова – већника, Општинско веће је на првој седници у новом сазиву разматрало најхитнија питања, која се првенствено односе на обележавање градске славе Огњене Марије, односно манифестацију ”Дани Лајковца”. У том пакету је и одлука о наградама за најуспешније ученике и студенте, која се традиционално додељује 31. јула, на дан градске славе.

Општинско веће по функцији чине председник општине Живорад Бојичић и његов заменик Горан Миловановић и још девет чланова. На јучерашњој седници одређена су ресорна задужења чланова општинске владе. Милутин Нишавић биће задужен за урбанизам, комуналне делатности и заштиту животне средине, Немања Живковић за приватно предузетништво, цивилну заштиту и здравство, Владан Костић за рударство, енергетику и грађевине, Снежана Негић ће водити бригу о социјалној политици и питањима националних мањина, Душан П. Жујовић друштвену бригу о деци, омладину и спорт. Ресор образовања, културе и заштите људских и грађанских права поверен је Јовану Савичићу, буџет и финансије Весни Милиновић, пољопривреда и село Влади Жујовићу, а комуналне делатности и инфраструктура Горану Ранковићу.

Општинско веће је разматрало предлог програма за обележавање градске славе. Носиоци реализације манифестације биће Културни центар ”Хаџи Рувим” и Туристичка организација Лајковца, тако да су програм образложили Сузана Јанковић, в.д. директора Културног центра и Милутин Ранковић, директор ТО Лајковац. Због кратког времена и уштеде буџета, акценат ће бити стављен на домаће снаге, тако да ће у програму учествовати аматерско позориште за младе, фолклорни ансамбл и ликовна секција Културног центра, ПУ ”Лептирић” са више својих програма за децу, КУД „Железничар“ и други. Директор ТО најавио је и ове године ”Колубарске игре без граница” и гостовање вокалног етно солисте Радио Београда Светлане Стевић. Прослава ће бити завршена концертом ”Рибље чорбе” 31. јула, на платоу испред Градске куће.

Веће је разматрало листу пријава по конкурсу за доделу награда за најуспешније ученике основних и средњих школа и студенте са подручја општине Лајковац. На основу критеријума конкурса, одлучено је да за градску славу буду награђени Никола Милановић, ђак генерације ОШ ”Миле Дубљевић”, Марија Томић, студент четврте године Факултета уметности у Нишу са просеком 10, Младен Митровић, студент четврте године Електротехничког факултета у Београду са просеком 10, Марија Милосављевић, студент четврте године ФОН-а Београд, просек 10, и Наталија Лончар, студент четврте године Филолошког факултета Београд са просеком 9,88. Ове године биће додељена и специјална награда Марији Перић, докторанту Географског факултета, која је мастер студије завршила са просеком 10.

Донета је и одлука о повећању новчаног износа награде, за ученике на 30.000 (раније 20 хиљада), а за студенте на 50.000 (износила 30 хиљада).

{gallery}2012_07_21{/gallery}