Одлуке Скупштине општине Лајковац

После дводневне седнице са обимним дневним редом, одборници Скупштине општине Лајковац усвојили су низ значајних одлука. Донета је Одлука о првом ребалансу буџета, којом је општинска каса увећана за скоро 100 милиона динара. До ребаланса је првенствено дошло због повећане накнаде за коришћење минералних сировина и геотермалних ресурса, тако да се приход уместо планираних 50 милиона динара мења на 156 милиона. Захваљујући томе општински буџет је са милијарду и 233 милиона динара повећан на милијарду и 328 милиона динара.

Скупштина је усвопила предлог Просторног плана општине Лајковац, којим се у складу са Законом о планирању и изградњи одређују смернице за развој локалне самоуправе и дефинишу намена површина на основу које ће радити детаљни регулациони планови и уредити услови градње, а једна од новина је и формирање Индустријске зоне у близини аутопетље на Коридору 11.

Усвојен је још један важан плански документ – Стратегија развоја пољопривреде и руралног развоја Лајковца у периоду од 2011-2015. године. Стратегијом су одређени циљеви и приоритети у јачању конкурентности аграрног сектора на домаћим и страним тржиштима, управљању природним потенцијалима и унапређењу квалитета живота сеоског становништва. Донета је и Одлука о оснивању Дирекције за пољопривреду, која треба да преузме послове општинског Фонда за унапређење и развој пољопривреде и да у овој години конкурише за средства и робну размену Министарства пољопривреде.

Од 8,8 планираних милиона динара из Фонда за финансирање пољопривреде у 2011. утрошено је 8,4 милиона, наведено је у извештају Фонда и образложено одборницима. усвојен је и годишњег Извештај о оствареним приходима и утрошку средстава која су опредељења Програмом коришћења средстава буџетског Фонда за финансирање програма и планова општине Лајковац у материји заштите животне средине у 2011. години. Одборници су усвојили извештаје о пословању јавних предузећа и установа и извршењу осталих буџетских фондова у 2011. години.

На седници је усвојен План и програм пословања и Измене и допуне Финансијског плана Дирекције за изградњу и уређње Лајковца. Дирекција ће на располагању имати 862 милиона динара, од тога је 475 милиона динара из општинског буџета, 208,9 милиона је потраживање од РБ „Колубара“, 66,1 милион из НИП-а за довршетак спортске хале. На расходној страни за пројектовање, реконструкцију и изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре планира се око 210 милиона динара, за путеве и улице 130 милиона, за уговорене послове на основу споразума са РБ „Колубара“ и друге грађевинске радове 327,8 милиона, а за одржавање и комуналну потрошњу 120 милиона динара.