Подељен креч за смањење киселости земљишта

Претходна три дана, у сарадњи са Пољопривредном стручном службом Ваљево, први пут je организовано и системски реализована подела кречног материјала за меру калцизације обрадивог пољопривредног земљишта пољопривредницима наше општине. Општина Лајковац је за релизацију ове мере, за коју се пријавило 57 регистрованих пољопривредних газдинстава, из аграрног општинског буџета обезбедила 1,2 милиона динара. Поред набавке кречног материјала, из локалног аграрног буџета финансирана је и неопходна анализа земљишта, која је претходни услов за реализацију калцизације. Расподели кречног материјала присуствовао је заменик председника општине Лајковац Ненад Џајевић са сарадницима, а ово је свакако била и прилика за разговор са пољопривредним произвођачима о њиховим проблемима и потребама.

Ненад Џајевић, заменик председника општине Лајковац је овом приликом нагласио да је ово још једна у низу мера аграрне политике локалне самоуправе у циљу интензивирања пољопривредне производње, за коју су пољопривредници изразили значајно интересовање.

-У питању је подела кречног хидрата за пољопривреднике који су се пријавили за ту меру, односно субвенцију, за коју је локална самоуправа определила 1,2 милиона динара. Претходно је било неопходно урадити и анализу земљишта, што је у сарадњи са ваљевском Пољопривредном стручном службом и одрађено и на основу тих параметара је и одређено колико је креча неопходно. Набављено је укупно 71.250 кг креча. Пријавило се 57 пољопривредних газдинстава. Током ова три дана, на простору Агробизнис центра, у времену од 10 до 12 часова, креч ће бити расподељен свим пољопривредницима, односно свим регистрованим пољопривредним газдинствима који су се пријавили за ову меру. Мера калцизације обрадивог пољопривредног земљишта показала се јако успешном ове године, тако да ћемо са том праксом наставити и у наредним годинама.

Мирјана Ђаковић, руководилац ресорног одељења Општинске управе Лајковац је подсетила да је локални аграрни буџет импозантан и да износи 16 милиона динара и нагласила да је била добра процена да се средства издвоје за меру калцизације:

-Ове године увели смо нову меру, меру калцизације пољопривредног земљишта што је још један вид сарадње са ПССС Ваљево, која је наша подручна стручна служба. Поред средстава за набавку кречног материјала, ми смо определили и средства за неопходну N-мин методу. Пољопривредници су схватили значај ове мере и ми се трудимо да и кроз годишњи Програм уређења и коришћења пољопривредног земљишта , који такође иде на сагласност ресорном министарству, наше пољопривреднике обавестимо о свим предностима ових метода. Битно је да ми овим обавештењима која дајемо месним заједницама чинимо информације доступним нашим пољопривредним произвођачима , а пољопривредници се такође могу интересовати и на сајту општине и преко наше стручне службе. Сви у Одељењу за пољопривреду стоје на располагању свим пољопривредницима лајковачке општине. Првобитно се ишло на варијанту да бар 50 до 70 газдинстава буде обухваћено овом мером, у намери да се њена реализација настави и наредних година, како би се постигао комплетан обухват свих пољопривредних газдинстава. Ове године је, рецимо, било неочекивано мање интересовање за набавку женске телади, ту би се средства могла смањити и Програм препаковати сходно интересовању пољопривредника и ефектима мера.

Светлана Јеринић, саветодавац за ратарство ПССС Ваљево је нагласила да је лајковачка општина често пионир у многим стварима, па и овога пута са мером калцизације:

-Наша служба на својим предавањима и у контакту са произвођачима непрестано указује на значај поправке киселости земљишта. Сви ови пољопривредници, њих 57, поднели су захтев за анализу узорака земљишта са појединих својих парцела. Служба је обавила узорковање земљишта, односно испитивање киселости и за сваку парцелу дали смо програм поправке. Тако да приликом расподеле кречног материјала сваки пољопривредник добија прецизно одређену количину која треба да се примени на одговарајућој парцели, уз савет о времену и начину примене мере. Ово је једна од најзначајнијих мера на овом нашем подручју. ПССС Ваљево у оквиру контроле плодности земљишта сваке године одради четири до пет хиљада контрола узорака земљишта и када радимо то техничко-технолошко решење, односно анализе добијених резултата, долазимо до података да 70 одсто парцела показује јаку до слабу реакцију. Разлози за то су многобројни, од овде доминантног типа земљишта који показује ту природну киселост до физиолошких узрокованих применом ђубрива. Мера калцизације, пракса је показала, умногоме повећава приносе свих ратарских и воћарских култура. Посебно је то изражено код луцерке, која је на овом подручју битна за произвођаче млека.

Један од пољопривредника који се одлучио на калцизацију је Зоран Драгићевић из Врачевића: ” Реално, за моју производњу ово је мала количина. Ја обрађујем преко десет хектара земљишта. Али, свакако ће значити ових 1.300 кг креча. Видећу по спецификацији за коју површину ће то бити довољно. Моје пољопривредно газдинство је регистровано од самог почетка регистрације и настојим да испратим све расположиве мере, како бих своју производњу учинио што продуктивнијом и ова мера ми је битна.” Лајковачки пољопривредници су овом приликом добили креч из Ћелија.