Прикључење Словца и Ратковца на акумулацију Ровни

Водоснабдевање је велики вишедеценијски проблем општине Лајковац и приоритет актуелног руководства. Председник општине Андрија Живковић са сарадницима обишао је градилиште у селу Словац, где је у току изградња цевовода дужине 1500 метара, којим ће бити повезана комора на Оштриковцу са водоводним системом у селу Ратковцу. На овај начин Словац и Ратковац ће бити спојени са магистралним цевоводом из акумулације Ровни, с обзиром да је он изграђен до Оштриковца. Општина Лајковац је у претходне две године урадила црпну станицу, шахте и цевовод у Ратковцу.

– Данас смо сведоци да наш вишегодишњи труд на решавању горућег проблема општине Лајковац почиње да се исплаћује. По завршетку ових радова мештани Ратковца, Словца и већег дела Маркове цркве осетиће директну корист и добиће пијаћу воду из акумулације „Стубо-Ровни“. Али, нећемо ту стати. У буџету за 2018. одвојили смо 20 милиона динара како бисмо наставили изградњу мреже од Ратковца ка Придворици и Стрмову, а касније ка Пепељевцу и Врачевићу. На тај начин ћемо читав рубни део општине за две до три године комплетно опремити водоводном мрежом. Међутим, нисмо заборавили ни остале делове општине. Са општинама Уб и Лазаревац смо договорили да у овој години издвојимо средства за пројектовање наставка цевовода који се везује за „Стубо-Ровни“. Лајковац ће издвојити пет милиона динара за пројектовање мреже од Ратковца до Непричаве, у 2019. години тај посао ће финансирати Канцеларија за јавна улагања, као и део водоводне мреже ка Убу који ће пролазити кроз општину Лајковац, односно кроз Бајевац и Степање. То ће омогућити да и ова села делимично добију воду из акумулације „Стубо-Ровни“. Осим тога, последњих шест месеци радимо на томе да и Степање коначно добије воду. Средствима из НИП-а 2008. године је урађен добар део мреже и подстаница у том месту, али то није у функцији ни након десетак година. Трудимо се да отклонимо недостатке и да завршимо тај посао, у шта су велики напор уложили инжењер Предраг Мирковић, заменик председника Ненад Џајевић и директор Електродистрибуције Влада Јовановић, уз чију помоћ ћемо завршити електротехнички део како би подстаница коначно прорадила. Надам се да ће до јуна добар део села добити воду и пре проласка цевовода повезаног са акумулацијом Ровни. – закључио је Живковић.
Председник Живковић је изразио наду да од 2020. године општина Лајковац више неће бити угрожена у погледу снабдевања водом, неће толико зависити од општине Лазаревац, а цена воде, која је сада енормна за грађане Лајковца, биће драстично мања.


 

{gallery}slovac_ratkovac_vodosnabdevanje{/gallery}