Обележен Светски дан правилне исхране

ОШ „Миле Дубљевић“ обележила је Дан здраве исхране – 16. октобар. Месец октобар посвећен је правилној исхрани и сваке године се посвети пажња едукацији ученика о здравом животу, навикама и исхрани. Ове године програм је припремљене у ИО Боговађа у сарадњи са Домом здравља Лајковац и Заводом за јавно здравље Ваљево. Ученицима од 5. до 8. разреда одржано је предавање на тему правилне исхране, као и болести које су последица поремећаја у исхрани. Предавање су држали Ивана Гудовић из Дома здравља у Лајковцу и нутрициониста Снежана Маринковић из Завода за јавно здравље у Ваљеву.

 

Наставнице биологије, Александра Милосављевић и Косана Грчић, осим организације програма, учествовале су и у едукацији ученика на ову тему. Наставница физичког васпитања Соња Радојичић је упутила ученике на важност редовне физичке активности, а наставница ликовне културе Јасмина Митровић, организовала је уређење школског паноа на тему здраве исхране, као и уређење радног простора. На крају је организована дегустација здраве хране коју су ученици, наставно и ваннаставно особље заједно припремали за овај дан. Ту се могло видети разноврсних сланих и слатких производа из домаће кухиње, домаћих сокова, воћа, поврћа, домаћег меда Овај дан остаће упамћен по топлој атмосфери, доброј сарадњи и задовољним лицима ученика.

Светски дан здраве хране обележава се у многим земљама у свету у сарадњи са Организацијом Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО), која је овај дан и установила. У Србији је месец октобар одређен као месец промоције правилне исхране и физичке активности. Циљ кампање је информисање најшире популације за стицање знања у вези са здрављем и правилним навикама у схрани, као и формирање исправних ставова и понашања појединаца, а посебно деце и омладине. Завршна свечаност за Колубарски округ одржаће се 25. октобра у Дому здравља Ваљево, када ће бити проглашени и најбољи ученички ликовни и литерарни радови, док ће у програму учествовати и група малишана ПУ „Лептирић“.