Изјава председника Живковића поводом елементарне непогоде

Штаб за ванредне ситуације општине Лајковац прогласио је јуче ванредну ситуацију због елементарне непогоде града на делу општине који захвата месне заједнице Пепељевац, Ћелије, Стрмово, делове Придворице и Јабучја. У суботу између 18 и 19 сати град величине ораха нанео је велике штете у споменутим селима, првенствено на усевима и воћњацима. Тим поводом је председник Општине Андрија Живковић, по функцији и председник општинског Штаба за ванредне ситуације, пред полазак у обилазак оштећених села изјавио:
– Према првим увидима на терену, грубом проценом, највећа штета је причињена усевима и износи неколико десетина милиона динара. Не памти се неколико деценија уназад да је овакав град, величине ораха и тог интензитета, захватио нашу општину. Детаљан извештај ће бити сачињен након изласка на терен стручне комисије која ће бити формирана наредних дана. Општина Лајковац је на време завршила набавку свих противградних ракета, а 30 их је купљено пре неколико дана, тако да је учињено све што је до нас. Оно што грађани треба да знају, јесте чињеница да нису сами, као и у другим критичним ситуацијама –  рекао је Живковић чврсто решен да у сарадњи са другим институцијама изнађе могућности да се житељима лајковачких села надокнади бар део штете.
И поред свих апела, већина пољопривредника не осигурава своје усеве, због материјалног стања, али и недостатка свести колико је то битно. Због тога је у оваквим ситуацијама питање колико ће локална самоуправа моћи да издвоји средстава за делимичну надокнаду штете и буде убедљива код републичких институција да у томе учествују.