Општинско веће одобрило средства за противградне ракете

У петак je одржана друга седница Општинског већа. На седници је дата сагласност на Одлуку о коришћењу средстава за предузимање превентивних мера за смањење ризика од елементарних непогода у 2016. години, као и да се додатна средства обезбеде из буџетске резерве. На основу упутства надлежног министарства, за финансирање набавке противградних ракета и рада противградних стрелаца општина Лајковац је издвојила је из буџета 1.720.000 динара.

На подручју општине Лајковац постоји 12 противградних станица, које су правилно распоређене и које донекле штите и околне општине од последица невремена. На њима је анагажовано шест стрелаца у периоду од 15. априла до 15. октобра, чија месечна надокнада износи 9.500 динара. Од тог износа Општина Лајковац издваја 5.500, док Министарство учествује са 4.000. Исплата ће почети после усвајања одлуке на седници Скупштине општине. У циљу квалитетнијег превоза ђака, радника и осталих грађана, чланови Већа дали су сагласност на Одлуку о одређивању аутобуских стајалишта, на основу предлога Стручне комисије за саобраћај. 
Веће је разматрало Извештај о раду у 2015. години Заједничког центра за социјални рад ”Солидарност” за општине Лајковац, Мионицу и Љиг – Одељење Центра у Лајковцу, као и Годишњи програм рада Центра за 2016. годину. С обзиром на трзавице у функционисању Центра, као и коментаре и примедбе директора Милана Јовановића, председник Андрија Живковић и председник Скупштине Живорад Бојичић изнели су врло јасан и одлучан став да њих првенствено занима да Центар ради посао како треба, а да социјално угрожени грађани редовно примају принадлежности. Општина Лајковац издваја значајна средства за социјалну помоћ, а притом је препустила своја места у Управном и Надзорном одбору представницима општина Љиг и Мионица, понудила је простор у Лајковцу за рад Одељења који директор Јовановић није прихватио, тако да да општина Лајковац не жели још дуго да трпи несугласице на релацији Љиг-Мионица. Председник Живковић је тим поводом у изјави медијима рекао:
– Мени као председнику Општине, као и свим члановима Општинског већа, најбитније да Центар за социјални рад функционише и да корисници социјалне помоћи у општини Лајковац не чекају на следовања и примања на која имају право. У друге факторе, који утичу на избор директора, управног и надзорног одбора установе, Општина Лајковац не жели да се меша. Своја места препустили смо осталим општинама и на њима је да реше тај проблем. Ако се оваква „сарадња“ настави, можда би најбоље било да општина Лајковац фомира самостални Центар за социјални рад – истакао је Живковић.
За социјална давања у овој години предвиђено је преко девет милиона динара из општинског буџета, која се ,уколико буде потребе, могу ребалансом значајно увећати.

 

 

{gallery}izvestaj_veca02{/gallery}