Одлуке 15. седнице Општинског већа

Данас је одржана 15. седница  Општинског веће општине Лајковац са осам тачака дневног реда, „кратка и оперативна због текућих ствари које морају да се решавају у ходу“, како је у изјави за медије навео председник општине Андрија Живковић.

„Једна од битнијих тачака јесте усвајање Решења о именовању руководиоца пројекта за унапређење енергетске ефикасности зграде вртића, то је Предраг Мирковић, дипломирани инжењер саобраћаја. Причали смо на претходним седницама Већа и Скупштине, да смо од Министарства енергетике и рударства добили 25 милиона динара за енергетску реконструкцију старог дела објекта вртића. Општина учествује са 10 милиона, а морали смо да именујемо и руководиоца тог пројекта. Јако је битно да је набавка за извођење радова завршена пре неколико дана, до краја недеље биће завршена и набавка за стручни надзор, тако да се надам да ће у првој половини новембра кренути радови.  Динамику радова ћемо видети у договору са Предшколском установом и извођачима радова, када буде било неопходно видећемо где ћемо преселити малишане. Свакако ћемо наћи најбоље и компромисно решење, како би се и боравак деце и радови несметано одвијали и били што пре завршени. Најбитније је да ће по завршетку радова цео комплекс Предшколске установе малтене бити нов и да ће се стари део потпуно уклопити у амбијенталну целину новог објекта, који смо отворили пре пет година.

Дали смо сагласност на рехабилитацију пута у Доњем Лајковцу, то је пут за Ракиће. Припремни радови почеће следеће недеље, извођач радова је ПЗП Ваљево. Имамо радове на 12 путних праваца, неки су започети, неки данас асфалтирани, неки до краја недеље, док ће део путних праваца бити започет следеће седмице.

Очекујем да крајем месеца или почетком новембра крене реконструкција државног пута првог Б реда кроз Лајковац, од Пепељевачке рампе до погона Елмонта у дужини од 2,3 километра. Када буду кренули радови биће измене режима саобраћаја и самим тим великих потешкоћа. Сећамо се далеке 2005. године када је та улица реконструисана, да је саобраћај  кроз Лајковац био наизменичан и одређени су алтернативни путни правци. Вредност радова је око 200 милиона динара и све финансирају Путеви Србије.

Издвојио бих и Извештај Центра за социјални рад. Свима је већ позната услуга Помоћ у кући коју Општина Лајковац финансира константно последњих осам година, из буџета издвајамо близу 4 милиона годишње захваљујући чему преко 30 старих лица има адекватну медицинску помоћ и негу од стране стручних лица запослених у Центру за социјални рад. Новина је да је Центар за социјални рад добио новог-старог директора Милана Јанићијевића, кокји је био на тој функцији од 2016. до 2018. када смо имали изванредну сарадњу са њим, као и са досадашњим директором Драганом Радовановићем, тако да не видим никакав разлог да сарадња Општине Лајковац и Центра за социјални рад не буде на истом нивоу као у претходном периоду.“

Веће је дало сагласност и на Трошковник Пољопривредно-саветодавне и стручне службе Ваљево за одређивање садржаја лако приступачног азота на обрадивом пољопривредном земљишту општине Лајковац, као и на Јавни позив за посебне програме у области спорта на територији општине Лајковац који се финансирају из општинског буџета.