Општинско веће у знаку припреме буџета

Осма седница Општинског већа била је у знаку припреме буџета за наредну годину и припрема завршне децембарске седнице Скупштине општине. У изјави за медије, датој непосредно након завршетка седнице, председник општине Лајковац Андрија Живковић је резимирао усвојене одлуке:
– Сви су упознати са тим да смо остали без значајних прихода, пре свега од ЕПС-а, тачније од РБ „Колубара“ на основу накнаде за заштиту животне средине, од чега смо на годишњем нивоу имали око 130 милиона динара. Прошлогодишњом одлуком Владе Републике Србије сав новац сада одлази директно држави, а нама је по том основу остало свега милион и по динара, тако да нам је такозвани Зелени фонд далеко мањи. Тај новац ћемо покушати да надоместимо конкурсима, пре свега у Министарству за заштиту животне средине. Оно што је битно је да имамо спремљене пројекте за одређене делове Лајковца што се тиче кишне и фекалне мреже. Такође имамо и пројекат за изградњу мини компактног постројења за пречишћавање отпадних вода за насељено место у Боговађи, па ћемо покушати код ресорног министарства да конкуришемо, да надоместимо тај мањак средстава. Такође је битно да смо раније половину средстава из екологије преусмеравали нашем комуналном предузећу. Следеће године ћемо морати то да надоместимо из Програма ренте, односно из инвестиција. Што се тиче Програма ренте, планирано је око 297 милиона динара нових средстава, 120 милиона динара су пренете обавезе тако да овај програм остаје на нивоу прошле године и највећи део тог новца ће послужити за одржавање новог затвореног базена, који ће бити у функцији у првој половини наредне године што ће бити и највећа ставка у буџету. За намештај у Средњој школи “17. Септембар” биће издвојено 12 милиона динара. Такође буџетом је предвиђено из Програма ренте прибављање грађевинског земљишта за уређење Агро-бизнис центра. Неће бити смањени програми пољопривреде и спорта, нити финансирање Дома здравља, све остаје на нивоу ове и прошлих година.
Веће је дало сагласност на Споразум лазаревачког и лајковачког комуналног предузећа о регулисању дуговања ЈП „Градска чистоћа“ Лајковац према ЈКП Лазаревац:
-Што се тиче дуговања које имамо према ЈПКП Лазаревац, имаћемо наредних дана заједничку конференцију са председником општине Лазаревац Бојаном Стевићем и са директорима комуналних предузећа у Лајковцу и Лазаревцу. Директори Ракић и Богдановић као потписници споразума компетентнији су да причају о томе, али чекамо директора лајковачког комуналног да се врати на посао јер је на боловању. Оно што је јако добро то је да смо одлучили да проблеме које имамо са водоснабдевањем не гурамо под тепих, већ да их полако решавамо и да водоснабдевање побољшамо у будућности. Имали смо спор са лазаревачким ЈПКП око дуговања из периода од 2014. до 2017. године, када је бивши директор комуналног у Лајковцу Лукић враћао рачуне, који нису плаћени, и нажалост ми смо на суду други пут изгубили ту пресуду. Испоставило се да Комунално Лајковац на име тих рачун дугује 63 милиона динара. Захвалио бих председнику Стевићу и челним људима у Лазаревцу на разумевању – појаснио је председник Живковић, уз напомену да ће постигнутим споразумом дуг лајковачког комуналног предузећа бити враћен у периоду од пет година, без припадајуће камате чији износ није мали.