Јабучје добило нову школску зграду

У Јабучју, највећем селу лајковачке општине, свечано је отворена нова зграда ОШ “Димитрије Туцовић”. Нову школску зграду, површине од око 1500 квадратних метара, заједнички су саградили и опремили општина Лајковац и ЈП „ЕПС – Огранак РБ Колубара“.Дуго очекиваним почетком рада у новој згради обележен је и велики јубилеј – 175 година постојања школе у Јабучју, која је једна од најстаријих у колубарском крају.

 

Директор школе Александар Лукић оценио је улазак у нову школску зграду као један од најблиставијих тренутака у богатој историји јабучког школства. У име Министарства просвете, науке и технолошког развоја, отварању нове школске зграде присуствовала је начелница Школске управе Ваљево Зорица Јоцић. Она је истакла да ће школа у Јабучју испунити највише стандарде у погледу адекватности простора и материјално-техничке опремљености, а да је циљ Министарства просвете и Владе Србије је да у нашој земљи буде што више оваквих школа.

 

Врпцу је пресекао председник Општине Лајковац Андрија Живковић и у обраћању ученицима, наставн ицима, мештанима и гостима, између осталог, рекао:
-Школа у Јабучју је пројекат који је са бројним проблемима наслеђен из претходних времена, пројекат чија је реализација необјашњиво дуго трајала и због тога је често коришћен као синоним неуспеха и лажних обећања општинских власти. Након завршетка сличних пројеката као што су спортска хала и вртић, почетка изградње базена и уређења главне улице у Лајковцу, као и након свечаног отварања ове школе, могу са сигурношћу да кажем да је Лајковац изашао из периода стагнације и општег сивила и да улази у период напретка и светлије будућности у којој се наши грађани неће стидети општине у којој живе.
Ученици и наставници јабучке школе на платоу испред нове зграде одржали су пригодан програм уз наступ хора, рецитатора, драмске и фолклорне секције. Осмогодишња школа Димитрије Туцовић у централној школи има 265 ученика у 15 одељења, у издвојеном одељењу у Малом Борку 11, у Скобаљу шест ђака. До сада су наставу похађали у монтажном објекту којем је одавно истекао предвиђени рок трајања.