Потписани уговори за приправнике и јавне радове

У Градској кући јуче су потписани уговори за реализацију приправничког стажа и за Јавне радове. Потписано је укупно 34 уговора: 5 за приправнички стаж и 29 за ангажовање радника на Јавним радовима. Реч је о пројектима које Општина Лајковац већ годинама реализује у сарадњи са Националном службом за запошљавање.
Приправнички стаж у Општинској управи одрадиће три особе са високом и две са вишом школом. На Јавним радовима ангажовано је укупно 29 особа: у Установи за спорт двоје са високом и 13 са средњом школом (чиме је обезбеђено нормално функционисање установе у наредном периоду јер нема довољно запослених), у ЈП “Лајковац услуге” 12 неквалификованих радника, са основним образовањем, а 2 неквалификована радника у Општинској управи.
– Смањење незапослености, и то трајним решењима, приоритет је у наредне четири године. Међутим, и овај начин упошљавања, преко Јавних радова, нашим суграђанима значи и представља својеврсни вид обезбеђивања егзистенције. У моменту када је на снази Забрана запошљавања у јавном сектору, ово је одличан начин да се људи упосле и надоместе недостајући кадрови у управи и јавним предузећима – рекао је приликом потписивања уговора Андрија Живковић, председник Општине.
Начелница Општинске управе Љубица Новаковић је изразила наду и уверење да ће приправници, након овог ангажовања, отићи спремни и обучени да преузму даље обавезе и да ће са овде стеченим искуством успешно наставити даље.
Александра Миловановић, инжењер информатике, на посао је чекала осам година, потписала је уговор о ангажовању у Општинској управи, радиће у архиви. Након потписивања уговора рекла је да је пресрећна у да се нада да ће јој ово бити шанса за останак овде или одскочна даска за нешто друго. Милош Миличић, термоенергетичар (ССС), на посао је чекао три године, радиће у Спортској хали. Милош је након 20 година радног стажа остао без посла, а после три године чекања на нови посао, ангажовање на Јавним радовима му пуно значи, како би имао редовна примања. Слађана Радовановић, мајка двоје деце, електро струка (ССС), такође је дуго чекала на посао. Радиће у Спортској хали, на одржавању и каже да јој је ово први „државни посао“ и да јој пуно значи, посебно због деце, којој ће моћи да приушти више.
Данашње потписивање 34 уговора о запошљавању приправника и ангажовању радника путем Јавних радова није само пуки административни чин већ значајан моменат у животима људи који су били незапослени и који су свој горући проблем бар привремено решили.