Одржани Мајски сусрети на Колубари

На левој обали реке Колубаре у Лајковцу, у Риболовачком дому „Шаран“ код популарне Јолића воденице, од 30. априла до 3. маја одржана је традиционална вишедневна манифестација туризма, културе, уметности и обичаја „Мајски сусрети на Колубари“. И ове године учесници програма били су песници, књижевници, вајари, афористичари из наше земље и гости из Русије и Мађарске, а организатор и свесрдан домаћин Туристичка организација Лајковца.

Овом приликом додељена су признања Туристичке организације Лајковац. Плакета „Лајковачки Миле“ припала је Миодрагу Зупанцу, уреднику серијала “Енциклопедија за радознале” Радиотелевизије Србије. Плакета за традицију са ликом војводе Јакова Ненадовића уручена је Душану Михајловићу, некадашњем министру полиције и градоначелнику Ваљева, за допринос у афирмацији добрих традиција нашег краја и очувању имена и дела Војводе Јакова Ненадовића, једне од најзнаменитијих личности у колубарској области и целој Србији.

Овогодишња манифестација донела нам је ликовну изложбу Мила Јаковљевића и Милисава Стојановића, наступили су афористичари Радоје Блажић и Драган Ђорђевић, који је и аутор кафанске опере чије је одломке извео аутор у пратњи гитаристе Горана Радосављевића, хармоникаша Горана Кованџића и солисте на виолини Банета Обрадовића. Миломир Алексић Бели отпевао је песму “Иде Миле”, као и неколико песама са његовог албума, а стихове су говорили Рођа Костадиновић и Љубиша Обрадовић. Присутне је поздравила и Наталија Костјецкаја, културни радник из Москве и Ласло Вадлеве, председник Мађарско-српског друштва “Гардош”.

Међу званицама били су Душан Јовановић, уметнички фотограф, интернационални мајстор шаха Раша Говедарица, Милутин Дедић, историчар уметности, Радован Бели Марковић, књижевник и представници Туристичке организације Лазаревац. Пријатељи манифестације били су предузеће „Ластра“, Београдска индустрија пива, „Дунав осигурање“, СТР “Гута” и „ЕС Естрада“ Београд.

Туристичка организација општине Лајковац у наредном периоду организоваће низ манифестација, међу којима су Колубарски котлић, Дани воденице и Фестивал виолине.