Једнократна помоћ за регистрована пољопривредна газдинства

На искрају 2013. године председник општине Лајковац Живорад Бојичић потписао је уговоре о додели једнократне новчане помоћи за регистрована пољопривредна газдинства.

У складу са Локалним акционим планом запошљавања, а након спроведеног јавног конкурса, Oпштинска управа Лајковац определила је укупно 3.150.000 динара за девет домаћинстава.

– Сматрамо да је ово почетак, један мали допринос, а Министарство и Влада Србије треба да схвате да су неопходна директна бесповратна давања нашим домаћинствима, а да празне приче не могу пролазити. Ми можемо обезбедити неке праве стандарде за робу коју производе наша домаћинства, а који важе у Европи, једино ако им будемо омогућавали стандарде које имају европски пољопривредници – рекао је Живорад Бојичић након потписивања уговора.

Један од корсника помоћи је и Небојша Молеровић из Степања, који је за три члана домаћинства остварио новчани износ од 450.000 динара. Он каже да ће им средства значити пуно за добру припрему за пролећну сетву: набавку репроматеријала и горива. Његово газдинство има 35 говеда, стога им је неопходна и значајна ратарска производња тако да обрађују око 60 хектара. Милета Тришић из Врачевића такође је добио 450.000 динара, бави се производњом млека и такође истиче да ће новац употребити за пролећну сетву.

Општинска управа Лајковац је у буџету за 2014. планирала ова средства. Председник Бојичић је констатовао да је ово пример добре праксе који треба да се прошири, да у 2014. буде дупло већи број корисника који ће испунити услове прецизиране јавним конкурсом.